Krv će teći u potocima: Posle zaplene tone kokaina u Rumuniji, u podzemlju kreću surovi obračuni

Autor: mediji, Republika

Hronika

30.03.2019

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaplena rekordne tone kokaina u Crnom moru u Rumuniji mogla bi da dovede do međusobnih obračuna i likvidacija članova kriminalnih grupa, kako u Srbiji tako i u zemljama u regionu. Uz to, rat narko-kartela može se očekivati i u Kolumbiji, iz koje je droga visoke čistoće, koja bi dostigla cenu od 300 miliona evra na tržištu, pristigla.

Foto: Ilustracija

U zajednickoj akciji srpske i rumunske policije, podsetimo, uhapšena su dvojica Vranjanca, koji su najverovatnije bili samo kuriri.

Njima je juče određen pritvor do 30 dana, iako su se na saslušanju branili tvrdnjama da nemaju nikakve veze sa drogom.

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović kaže da je onaj koji je uložio novac u kupovinu droge izgubio oko 50 miliona evra i da u tom svetu ljudi retko olako prelaze preko ovako velikih zaplena, te da se stoga može očekivati odmazda.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Marko Nicović

Srpski, ali i albanski i bosanski kriminalci zauzimaju istaknuta mesta u lancu krijumčarenja narkotika

Marko Nicović

- Kupovna cena te droge bila je oko 50 miliona evra, toliko je neko uložio i platio. Siguran sam da je u akciju zaplene bila uključena i američka DEA, koja je javila Rumunima za tovar droge. Iz iskustva znam da se 70 procenata ovakvih akcija sprovodi tako što grupe koje trguju kokainom na veliko nameštaju jedna drugoj i zbog toga posle ovakvih zaplena najčešće slede žestoki obračuni među njima - kaže Nicović.

 

 

On podseća da srpski, ali i albanski i bosanski kriminalci zauzimaju istaknuta mesta u lancu krijumčarenja narkotika.

Podsetimo, istražitelji proveravaju indicije da je kokain zaplenjen u Rumuniji bio pošiljka koju su poslali vođa "vranjskog klana" Davor T. (31) i vođa "škaljarskog klana" Igor Dedović, za kojim je Crna Gora već raspisala poternicu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

 Najmanje 35 osoba ubijeno je u ratu škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana

- Prema informacijama koje se proveravaju, Davor T. je glavna veza između kolumbijskih kartela i evropskih kupaca. Navodno, on je visokorangiran u narko-biznisu, a dvojica uhapšenih Vranjanaca najverovatnije su bili samo prevoznici - potvrdio je izvor iz istrage.

I on se slaže da posle ovako velike zaplene uvek postoji strah od novih kriminalnih obračuna.

- U prilog tome ide i rat kavačkog i škaljarskog klana, koji je počeo pre pet godina i u njemu je ubijeno najmanje 35 osoba. Nekada jedan klan, kom je glavna delatnost upravo šverc kokaina, pocepao se na dve grupe i počeo bitku do istrebljenja zbog nestanka 200 kilograma kokaina iz stana u Valensiji 2014. Stan je pripadao Goranu Radomanu, koji se u tom trenutku nalazio u pritvoru na Kubi zbog saobraćajke. Upravo je Radoman ubijen u Beogradu 2015. kao prva žrtva rata klanova - podseća sagovornik i napominje da je količina, ali i vrednost zaplenjene droge u Rumuniji, pet puta veća.

Drogu čekali u Beogradu?

Marko Nicović smatra da je tona droge zaplenjena pošto je u Crnom moru potonuo brod s duplim dnom u kom je putovala za Beograd.

- Kokain je trebalo da stigne za Beograd i da potom bude dalje raspoređen. Naša prestonica je postala glavna raskrsnica za krijumčarenje, pošto se kokain iz luka Brač, Valona i crnogorskih luka transportuje za Beograd i potom jedan put ove droge ide ka Skandinaviji, a drugi preko Mađarske i Austrije u Veliku Britaniju - pojašnjava bivši načelnik beogradske policije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading