Ekskluzivno: Tona kokaina zaplenjena u Rumuniji pripada Filipu Koraću!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tode Krstić (50) i Nenad Cvetković (43), obojica iz Vranja, uhapšeni su u Rumuniji zbog sumnje da su učestvovali u švercu više od tone kokaina, vrednog oko 300 miliona evra!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rumunska policija nosi zaplenjni kokain

Prema rečima izvora Srpskog telegrafa iz istrage, pretpostavlja se da je organizator krijumčarenja bio Davor T. (31), bliski saradnik "škaljarskog klana" i Filipa Koraća, desne ruke Luke Bojovića, koji je u bekstvu.

Zaposleni kao vozači

Krstić i Cvetković, kojima su lisice na ruke stavljene u efikasnoj akciji srpske i rumunske policije, kako se sumnja, bili su zaduženi da kamionima prevezu narkotike.

- Prema dosadašnjim informacijama iz istrage, kokain je iz Južne Amerike morskim putem stigao do Rumunije, a iza tog biznisa navodno je stajao Davor T.. Krstić i Cvetković su zaposleni kao vozači u jednoj firmi u Vranju, čiji je vlasnik upravo prijatelj Davora T. - priča naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ime Davor T. je dobro poznato u podzemlju, a pod lupom je više svetskih policija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- On i članovi njegove kriminalne grupe u poslovima sa švercom narkotika blisko sarađuju sa "škaljarcima", odnosno Koraćem, ali i sa "barskom grupom" sa Alenom Kožarom na čelu - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Akcija policije u kojoj je presečen lanac krijumčarenja droge počela je prošle srede, kad je rumunska policija u okrugu Tulča pronašla kilogram kokaina koji je prilikom utovara ispao iz kombija bukureških tablica. Prateći rutu kretanja narkotika, policajci su dva dana kasnije na obali Crnog mora kod mesta Sveti Đorđe pronašli prevrnut brod registrovan u Rumuniji sa 1.040 kilograma kokaina čistoće 90 odsto!

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Pokušao da pobegne

- Droga je trebalo da stigne do Golupca, odakle bi se dalje distribuirala. Jedan deo trebalo je da bude prošvercovan kopnom ka zemljama zapadne Evrope, što je, između ostalih, bio zadatak i dvojice uhapšenih Srba. Ostatak kokaina trebalo je preko Bara da završi u Italiji. Krstić je uhapšen u okrugu Prahova dok je vozio kamion registrovan u Srbiji, a Cvetković je pokušao da pobegne iz Rumunije, ali je uhapšen na graničnom prelazu sa Srbijom - dodaje naš sagovornik.

Vranjanci Tode Krstić (50) i Nenad Cvetković (43) uhapšeni zbog sumnje da su kamionima prevozili kokain

Feliks Banila, glavni tužilac u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, kaže da je istraga o ovom slučaju počela 20. marta.

- Istraga je izvršena u saradnji sa nadležnim organima iz Srbije, a pretpostavlja se da su u švercu učestvovali i rumunski državljani - izjavio je Banila.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Dobrivoje Radovanović

Radovanović: Treba očekivati obračune na ulici

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da su srpski kriminalci vrlo sposobni i prilagodljivi i da nije preveliko iznenađenje zaplena kokaina u Rumuniji.

- Kokain je švercovan uglavnom preko Španije, ali je ta ruta postala previše rizična, pa su transport premestili u Sredozemno, Crno more i u luku Konstanca, koja je vrlo prometna. Na taj način ulaze u EU na zadnja vrata. Može se očekivati da neko glavom plati gubitak više od tone droge. Ne postoji mogućnost da onaj ko je bio odgovoran za transport nadoknadi zaplenjene narkotike. Mafija ne prihvata tu vrstu trgovine, tako da možemo očekivati obračune na ulici - priča Radovanović.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Kolega Vranjanaca pao sa 60 kg ekstazija

Kako saznajemo, uhapšeni vozači Krstić i Cvetković za šverc narkotika nisu koristili kamione firme u kojoj su zaposleni.

- Zanimljivo je da je pre tri godine u Beogradu u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) sa 60 kilograma ekstazija uhapšen Vranjanac Đorđe Garalejić, koji je bio zaposlen kao vozač u istom preduzeću - kaže naš sagovornik.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading