Sastanak u Hagu zbog Čaba Dera: 5 zemalja se utrkuje da sudi najtraženijem plaćenom ubici

Autor: Blic, Republika

Hronika

12.03.2019

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak u Hagu povodom izručenja plaćenog ubice Čabe Dera biće održan nakon što sve države koje ga potražuju pošalju potrebnu dokumentaciju i dokaze.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Čaba Der

Među prvima koji su poslali zahtev, jeste i Ministarstvo pravde Srbije koje je krajem prošle nedelje prosledilo Češkoj molbu za izručenje Čabe Dera, osumnjičenog za hladnokrvno ubistvo Nebojše Markovića na Banovom brdu 5. januara.

U Ministarstvu pravde juče su precizirali da je molba prosleđena uz prateću dokaznu dokumentaciju prevedenu na engleski.

Za Čabom Derom su još tri države raspisale poternice, takođe zbog sumnje da je počinio ubistvo, odnosno pokušaj ubistva, na njihovim teritorijama.

Zbog toga će, pre odluke čeških vlasti o izručenju Dera, u narednom periodu biti održan multilateralni sastanak predstavnika država koje su za Čabom Derom raspisale poternicu i traže njegovo izručenje. Ovaj sastanak biće održan u Hagu u Holandiji. Pored predstavnika Srbije, na sastanku će učestvovati predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke, na čijoj je teritoriji uhapšen.

RepublikaFoto: facebook.com/Caba Der

Muke oko deportacije

Na ovom sastanku u Hagu, planirano je da predstavnici zemalja iznesu dokaze protiv Čabe Dera, nakon čega će biti određeno kojoj državi će on biti izručen.

Dera pomenute države potražuju zbog ubistva Ivana Serdarušića u Amsterdamu, Nebojše Markovića u Beogradu i kontroverznog biznismena Lasla V. u Budimpešti, dok je prema poslednjim informacijama njegovu DNK zatražila i Španija, zbog sumnje da je učestvovao u ranjavanju vođe rakovačkog klana Nebojše Stojkovića Stojketa.

Kako je već bilo reči, kojoj državi će Češka izručiti Dera, između ostalog zavisi i od toga koja je država za njim prva raspisala crvenu poternicu, gde je prvo krivično delo počinio i čije državljanstvo ima.

Der bi mogao najpre biti procesuiran u Češkoj, zbog falsifikovanja dokumenata i ilegalnog posedovanja oružja, koji su pronađeni kod njega prilikom hapšenja u hotelu "Amadeus" u Pragu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading