Ključni svedok protiv Simonovića promenio iskaz: REKAO DA SE NIČEG NE SEĆA

Autor: blic.rs

Hronika

12.03.2019

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladić V. M, svedok ispitan u istrazi protiv Dragoljuba Simonovića, predsednika opštine Grocka osumnjičenog da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, odustao je od iskaza koji je teško optuživao lokalnog moćnika.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Dragoljub Simonović

Simonović je u četvrtak, 38 dana nakon hapšenja, napustio Centralni zatvor nakon što mu je sudija Drugog osnovnog suda ukinuo pritvor. Sud je prethodno odlučio da ne usvoji predlog tužilaštva da lokalnom moćniku pritvor bude produžen zbog bojazni da bi mogao da ponovi ili dovrši delo za koje se sumnjiči.

Odluku o puštanju na slobodu obrazložio je time što su prestali razlozi da Simonović bude pritvoren time što su saslušani svi svedoci u ovom postupku. Ipak, kako "Blic" saznaje od izvora bliskih istrazi, šteta po istragu, uprkos zatvaranju predsednika opštine, možda je već načinjena.

Naime, prema nezvaničnim informacijama, još u ranoj fazi istrage protiv Simonovića pojavio se svedok koji je policiji otkrio koliko je predsednik opštine bio ozbiljan u nameri da zaplaši novinara ili mu ozbiljnije naudi.

- Kada je Jovanović prvi put u svojstvu oštećenog davao iskaz o tome da sumnja da Simonović stoji iza paljenja njegove kuće, tužiocu je rekao da je u periodu pre napada imao indikativan razgovor sa jednim mladićem iz Ripnja. Naime, V. M. (ime poznato redakciji) prišao je novinaru i ispovedio mu se da mu je Simonović tražio da angažuje izvesnog A. D. (inače Simonovićevog rođaka) da ga ubije. Tom prilikom mladić je čak Jovanoviću pokazao i fotografije A. D. - kaže izvor.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Nakon toga, postupajući tužilac je naložio da V. M. bude saslušan na ove okolnosti u policiji. To se i dogodilo, a pomenuti svedok potvrdio je Jovanovićeve reči. Međutim, nakon hapšenja Simonovića, kada je došao trenutak da V. M. iskaz ponovi i dopuni ga u Drugom osnovnom tužilaštvu, dolazi do preokreta.

- Svedok je u potpunosti promenio iskaz. Rekao je da se ničega ne seća - ni povoda za razgovor koji je imao sa Jovanovićem, ni sadržine tog razgovora. Rekao je da se ne seća ni zašto je dolazio kod Jovanovića, ni da je pokazivao fotografije A. D. - kaže "Blicov" sagovornik.

Iz ovoga proizlazi to da su svedoci - na ovaj ili onaj način - definitivno izloženi pritiscima.

Većina ih je, srećom, ostala pri iskazima.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

- Policajac koji je posredovao u organizovanju napada na Jovanovića, kao i Igor Novaković, koji je Simonovićev nalog navodno preneo organizatorima, ostali su pri svojim iskazima koji teško optužuju predsednika opštine Grocka - naglašava izvor.

Ovi iskazi, kao i ranije obezbeđeno priznanje krivice pevačice Bojane Cvetković, biće deo optužnice na kojoj se radi. Kada će optužni predlog biti završen, kako će izgledati i kolike će kazne tužilaštvo tražiti - za sada nije poznato.

Jovanoviću, novinaru portala Žig info, sredinom decembra prošle godine zapaljena je porodična kuća u naselju Vrčin, u kojoj živi sa suprugom. Napadači su bacili zapaljivu materiju (neku vrstu Molotovljevog koktela) na garažu kuće, a potom se požar proširio i potpuno uništio kompletan objekat. Policija je ubrzo uhapsila neposredne izvršioce napada, a potom i navodnog nalogodavca napada, predsednika opštine Dragoljuba Simonovića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading