Narko-diler Ivan Tešić nije jedini: Evo kako je Australija postala raj za ozoglašene kriminalce sa ovih prostora

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

26.02.2019

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da kriminal ne poznaje političke i geografske granice dokaz je slučaj Srbina Ivana Tešića, osuđenog u Australiji na skoro devet godina zatvora zbog švercovanja čistog metamfetamina vrednog čak pet miliona dolara. Međutim, Tešićev slučaj nije usamljen kada je reč o izvršenju najtežih krivičnih dela na najmanjem kontinentu, gde su kriminalci sa naših prostora među glavnim ulogama na kriminalnoj sceni već decenijama.

Foto: Ilustracija

Srbin iz Australije Ivan Tešić osuđen je na osam godina i devet meseci zatvora zbog trgovine čistim metamfetaminom vrednim pet miliona dolara. Njegovom hapšenju prethodila je filmska priča, u kojoj je suparnički klan oteo i maltretirao njegovu "mulu", na čije se mesto potom infiltrirao policajac.

Australijsko suvo tle postalo je izuzetno plodno za širenje srpskih kriminalnih grupa, ali i povezivanja srpskih sa bandama drugih država. Na osnovu istraživanja, ali i podataka kojima raspolaže policija Australije, Srbi se na ovom kontinentu najviše bave prevarama, iznudama, poslovima sa drogom, ali ne prezaju ni od najtežih dela kao što su ubistva.

 

Zbog 100 kilograma kokaina uhapšeni trojca Srba

Da Srbi u Australiji ne miruju dokaz je i hapšenje iz 2015. godine, kada je na luksuznoj jahti "Solej" pronađeno 100 kilograma kokaina vrednog 16 miliona evra. Tada su uhapšeni Srbi Marko M. (29), Vladimir J. (59) i Jordan A. (67), jedan Englez i Estonac.

- Oko 30 kilograma kokaina nađeno je u zidovima plovila, 40 je već bilo prebačeno u šupljine jednog automobila i još 30 nađeno je u jahti kada je izvučena iz vode. U pitanju je velika čistoća kokaina, oko 80 odsto, i kao takav namenjen je bogatom staležu - objasnio je tada jedan od inspektora koji je učestvovao u hapšenju naših državljana.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Ivan Tešić

Tako su se Srbi našli rame uz rame sa Bosancima, Fidžijicima, Irancima i Filipincima na samom vrhu nasilničke moto-bande "Bandidos Centro", čiji su članovi optuženi za razna krivična dela među kojima i ubistva i silovanja. Bogdan Ćuić, Srbin iz Brizbejna, kog su tamošnji mediji nazvali vođom bajkerse grupe "Bandidos", osuđen je na devet godina robije zbog ubisva kineskog mladića ispred tržnog centra 2012. godine.

On je te večeri u društvu Marka Cokare (osuđen na osam godina) trebalo da kupi kokain u vrednosti od 3.500 evra.

 

Srbi u Australiji varali svoje zemljake

Bezgranična maštovitost Srba koji se na razne načine dovijaju kako bi došli do materijalne zarade dostigla je svoj vrhunac kada su se naši zemljaci dosetili da iznuđuju novac od svojih, zbog čega je morao da reaguje i Generalni konzulat Srbije.

Oni su se, naime, lažno predstavljali u ime Ambasade Srbije u Kanberi i telefonski obaveštavali rođake tek doseljenih Srba da je neko od njih u životnoj opasnosti, da je zdravstveno ugrožen ili pokraden, te da je neophodno poslati novac.

Ova banda uspela je od nekih Srba da izvuče od 8.000 do 30.000 dolara.

 

Međutim, po svemu sudeći je odlučio da je isplativije da kokain ukrade, te je tako ispalio metak u čelo mladiću kineskog porekla i sa Cokarom pobegao ostavivši Kineza da umre ispred tržnog centra.

Kada je reč o bajkerskim bandama, ne treba zaboraviti da su 2015. godine Srbi učestovovali u velikoj krvavoj tuči bajkerskih bandi "Bandidos" i "Anđeli pakla" u Brizbejnu, nakon čega su uhapšeni Živko Stojaković i Senad Ćatić.

 

 

U tom trenutku u zatvoru su već bile vođe bandi - Milan Kalanja i Boško Ćuić, a za vreme njihovog odustva rukovodstvo je preuzeo Đorđe Bejat, osuđivani trgovac kokainom i vlasnik jednog salona za tetoviranje, u kom je, kako je preneo "Herald Sun" takođe jednom prilikom izbila velika tuča.

Bejat je još kao 19-godišnjak osuđen na četiri godine zatvora i danas je uzor mladim članovima bande kojima nude besplatne motore i novac kako bi obavljali zadatke poput dostave droge.

Istraga protiv Crnogorca duga 15 godina

Vaso Ulić (58), crnogorski državljanin koji se pre više od dve decenije preselio na peti kontinent i koji se često naziva novim Darkom Šarićem, uhapšen je 2017. godine u Crnoj Gori zbog sumnje da je odgovoran za međunarodni šverc drogom MDMA.

Zbog Ulića je pre 15 godina tadašnja SR Jugoslavija poslala svog oficira za vezu čiji je zadatak bio da utvrdi Ulićeve kriminalne aktivnosti u Australiji.

- Verovalo se da su mu glavni snabdevači iz Evrope, da droga stiže brodovima, da su u distribuciju uključene i bande motociklista. Detaljno su proveravani i nadgledani svi njegovi kontakti u tadašnjoj Jugoslaviji, većinom u Crnoj Gori, u Tuziju i okolini, gde je imao dosta prijatelja, ali i rodbine - kazao je ranije izvor "Blica" upoznat sa karijerom Vase Ulića.

Tadašnjoj policiji SRJ bilo je posebno zanimljivo to da sarađivao sa Milivojem Matovićem, poznatijim kao Miša Kobra, Miša Kengur i Australijski Arkan, ubijenim 2003. godine u predgrađu Sidneja, čije ubistvo do danas nije rasvetljeno. Sumnja se da bi motiv njegove likvidacije mogla da bude upravo povezanost u poslovima sa švercom droge.

Inače, Ulić se već jednom našao u centru istrage australijskih vlasti, kada se suočio sa optužbom da je učestvovao u krijumčarenju 160 kilograma ekstazija koji je iz Belgije stigao u kontejneru namenjenom za prevoz nameštaja.

Ulić se tada vratio u rodnu Crnu Goru, odakle je nastavio da vodi poslove, da bi ubrzo bio uhapšen a potom i pušten da se brani sa slobode uz jemstvo od 300.000 evra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Balkanski kriminalci prešli na "viši nivo", angažuju svoje rođake

List "Australian" preneo je 2015. godine da je balkanski organizovani kriminal najveća pretnja po Australiju, jer je ta mreža "duboko infiltrirana i veoma uticajna u lokalnim zajednicama, zbog čega predstavlja ozbiljan izazov".

U poverljivom izveštaju Australijske federalne policije, u koji je australijska medijska kompanija "Njuz Korp" imala uvid, upozorava se da sistemska balkanska kriminalna mreža prelazi na sledeći nivo i sada budi "uspavane" kriminalce ili članove šire "porodice", kako bi ih angažovala u višemilionskim poduhvatima.

Te porodice se opisuju ili kao direktni rođaci, ili kao pripadnici dobro utvrđenih i istorijskih mafijaških klanova iz bivših jugoslovenskih država, koji su se doselili u Australiji u drugom migracionom talasu iz regiona Balkana tokom osamdesetih i devedesetih.

 

Zarubica hteo da prodaje drogu u Australiji

Zanimljivo je da je čak i doktor Milan Zarubica, vođa kriminalne grupe koja je krajem 2010. i početkom 2011. u ilegalnim laboratorijama u Staroj Pazovi, na Avali i u Ugrinovcima proizvodila amfetamin, nameravao da deo droge prokrijumčari i proda na narko-tržištu Australije.

Ko je bio naručilac amfetamina nije utvrđeno, ali nije nemoguće da je Zarubica možda stupio u kontakt i sa Ulićem koji je u to vreme bio u Podgorici. Doktor Zarubica je inače, proizvodnju amfetamina organizovao iz zatvora, tačnije dok je služio 12-godišnju kaznu na koju je osuđen takođe zbog proizvodnje droge.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading