Šta se ovo dešava? Misteriozne smrti u domu za ometene - Troje umrlo za mesec dana!

Autor: Svetlana RAVIĆ

Hronika

21.02.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S. Đ. (25) iz Niša treći je štićenik Doma za smeštaj odraslih i ometenih u razvoju u blačkom selu Trbunje koji je pod nejasnim okolnostima preminuo u poslednjih mesec dana.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dom za ometene u razvoju

On je u bolnicu u Prokuplju primljen bez svesti sa temperaturom tela od svega 25 stepeni i brojnim modricama po telu! Kako je umro istražuju tužilaštvo i policija, a u domu odbijaju da razgovaraju sa novinarima.

Čekaju se analize

- Mladić koji je dovezen imao je temperaturu tela u tom trenutku 25 stepeni i nije bio svestan. Utopljavali su ga, čak su kasnije na neurologiji pokušali reanimaciju. Na urgentnom je zabeleženo da je imao modrice po rukama i nogama - potvrdila nam je direktor Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" Snježana Arsić.

Foto: Privatna arhiva
Tekst potpisa

Ona je dodala da je naložena obdukcija i da se analize rade i na toksine, a rezultati još nisu gotovi.

Kako Srpski telegraf saznaje, ovo je treća smrt u ovom domu za poslednjih mesec dana, što nam je potvrdio i mrtvozornik u blačkoj opštini dr Danijela Ilić. Ona je za naš list navela da je pre S. Đ. dvaput bila da konstatuje smrt u domu za ometene za veoma kratko vreme.

- Pravo da vam kažem, za godinu dana obično imam jedan slučaj kod njih - kazala nam je dr Ilić.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

 

Novinari Srpskog telegrafa pokušali su da stupe u kontakt sa roditeljima preminulog mladića, ali oni nisu raspoloženi za razgovor. Ni direktor doma Srđan Aničić nije želeo da odgovara na naša pitanja i samo je kratko rekao da će se situacija razjasniti kada stigne rezultat obdukcije.

- Možete da dođete, ali o tome ne želim da razgovaramo dok ne budu gotovi rezultati obdukcije - kazao nam je on.

Pacijenti šetaju goli?!

Sagovornici Srpskog telegrafa kažu da su uslovi za život štićenika Doma blago rečeno nehumani.

- Čuo sam da pacijenti idu goli, da ih ne oblače. Kreveti nemaju dušeke već obične sunđere, mahom dotrajale i prekrivene najlonom. Mada, čuo sam i da ovih dana kreče Dom, verovatno zbog bure koja se digla oko smrti mladića - dodaje naš sagovornik.

Zabranjen ulazak

Kako smo ipak došli u dom, primljeni smo u delu u kojem su smešteni zaposleni. Primetno je bilo da grejanje nije na zavidnom nivou, a dalje, u deo gde su smešteni štićenici, nismo mogli jer nam nije bilo dozvoljeno.

- Možete da popijete kafu, da porazgovaramo ovako, a o tim neproverenim pričama ne želim da govorim - dodao je Aničić i odbio da kaže čak i koliko je trenutno korisnika u domu.

Foto: Privatna arhiva

Uslovi u domu katastrofalni

Meštani Blaca kažu da su uslovi u kojima žive korisnici doma strahovito loši.

- Ne daju da se ulazi u sobe, ali sam jednom prošao i zaista se šokirao. Zidovi su katastrofalni, slabo se greje, kreveti... Da vam ne pričam - kaže nam osoba koja je svojevremeno bila u poseti pacijentima, a koja želi da ostane anonimna. Kako dodaje, primetan je i nesnosan smrad koji se širi dvorištem, najverovatnije od kanalizacije.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading