Srbin pao na Haitiju naoružan do zuba: Naši državljani uhapšeni sa američkim plaćenicima

Autor: MILOŠ LAZIĆ

Hronika

18.02.2019

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici specijalnih jedinica policije na Haitiju uhapsili su grupu inostranih plaćenika naoružanih do zuba koju je navodno predvodio Beograđanin Danilo Bajagić (37)!

RepublikaFoto: instagram.com/haitianhollywood
Danilo Bajagić

Lisice na ruke stavljene su dvojici srpskih državljana, petorici Amerikanaca, jednom ruskom državljaninu i jednom lokalcu. Iako policija nije saopštila više detalja o njihovom hapšenju, u pojedinim medijima i na društvenim mrežama spekuliše se da su pripremali napad na demonstrante koji mesecima održavaju antiameričke proteste i zbog toga traže ostavku aktuelnog predsednika Žoveneza Moiza.

Nisu pružali otpor

- Policija je na kontrolnom punktu zaustavila dva terenska vozila bez registarskih tablica u kojima je bilo sedam stranaca i jedan Haićanin. Oni nisu pružali otpor, ali nisu hteli da izađu iz automobila. Jedan od njih je naveo da radi za haićansku vladu. Oni su svi uhapšeni, a biće optuženi za zločinačko udruživanje i ilegalno posedovanje oružja - rekao je medijima portparol haićanske policije.

Iako je prvobitna informacija bila da je uhapšen jedan Srbin, pojedini lokalni mediji objavili su da ih je dvojica i da je drugi izvesni Vladimir Janković. Za uhapšene Amerikance navedeno je da su ratovali na Bliskom istoku, a jedan od njih je oficir marinaca Kent Leland Kroker.

Ameri ćute

Kako izveštavaju lokalni mediji, uhapšeni su se pred sudom branili ćutanjem. Njima je određen pritvor, a policija nastavlja istragu o tome koja je njihova uloga bila i ko ih je angažovao. Američko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je hapšenje pet svojih državljana na Haitiju, ali nije htelo ništa da komentariše, dok je o incidentu izvestio i CNN.

Vozila u kojima su uhapšeni nisu imala nikakve oznake firmi za obezbeđenje koja deluju na Haitiju, pa čak ni registarske tablice, a uhapšeni nisu odgovorili za koga zapravo rade. Policija je prilikom pretresa pronašla pravi arsenal najmodernijeg oružja, ali i opremu koja se koristi za specijalne operacije.

- Zaplenjeno je šest automatskih pušaka, šest pištolja, od toga pet glokova, pet pancir-prsluka, ali i dve profesionalne bespilotne letelice, veća količina municije, sredstva komunikacije, a među njima i satelitski telefon. Pronađeno je i nekoliko različitih registarskih tablica, a oduzeta su i dva vozila. Istraga se nastavlja - saopšteno je iz policije.

Presretali demonstrante

Prema pisanju lokalnih medija, uhapšeni su bili obučeni u crne uniforme koje liče na policijske i presretali su demonstrante. Politička kriza u toj zemlji traje već godinama, a poslednjih nedelja dostigla je vrhunac. Protestanti su 15. februara održali antiameričku akciju tokom koje su spalili američku zastavu i zatražili od Rusije, Venecuele i Kine da obrate pažnju na socijalno stanje stanovnika zemlje. Demonstranti veruju da se Amerikanci mešaju u unutrašnje poslove države.

Firma iz Vašingtona

Kao vođu grupe mediji su označili upravo Danila Bajagića, rođenog Beograđanina koji radi u kompaniji za obezbeđenje K17, čije se sedište nalazi u glavnom gradu SAD Vašingtonu. Ova kompanija radi na obezbeđenju velikih kompanija, ali i međunarodnih institucija. Bajagić je u ovoj firmi počeo da radi 2012. godine, a prošle godine postavljen je za supervizora. Na njegovom profilu na Linkedinu stoji da je prošao pravu obuku za specijalce.

Srpska ambasada obaveštena je od kandidata za počasnog konzula na Haitiju da je uhapšena grupa zbog trgovine oružjem u kojoj je i jedan naš državljanin, a više informacija o ovom slučaju trebalo bi da bude danas.

Veštine kojima raspolaže Bajagić

obezbeđenje ličnosti

vožnja automobila sa štićenim osobama

obezbeđenje objekata

nadzor

ukazivanje prve pomoći odraslima i deci

brzo reagovanje u vanrednim situacijama

instruktor pucanja

stručnjak za patroliranje i obezbeđivanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading