(FOTO) Bolesne pretnje novinarima N1: Raznećemo vam zgradu, a i vaši najmiliji će stradati!

Autor: Republika

Hronika

05.02.2019

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da će nastradati novinari, njihove porodice, a zgrada televizija biti dignuta u vazduh, poslednja je pretnja koju je dobila TV N1.

Foto: N1/printscreen
Pismo koje je dobila televizija

- Te pretnje su prijavljene i policiji, a osim njih, zbog aludiranja političara na vlasti da je N1 priznala Kosovo, kroz komentare na društvenim mrežama, naša televizija i novinari označeni su kao izdajnici i antisrbi - prenosi TV N1.

Zaposleni na TV N1 dobili su pismo. Zbog izveštavanja o protestima, novinarima i njihovim porodicama upućene su pretnje smrću, tvrde na ovoj televiziji.

- Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama - navodi se u pismu.

Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999. U pismu je, pored pretnji, završila i članska knjižica Saveza ratnih veterana Srbije.

UNS: Hitno istražiti ko preti redakciji N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje i od policije i tužilaštva traži hitnu istragu pretnji upućenih redakciji televizije N1. 

UNS podseća da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

UNS očekuje da odgovorni za ove pretnje u skladu sa tim budu i kažnjeni.

Međutim, predsednik tog udruženja Željko Vukelić kaže da oni ne stoje iza poslatih poruka i da žele da policija ispita ceo slučaj.

- Ja nemam blage veze o bilo čemu, a vi ako imate to prosledite nekome ko može da pogleda, da nije neko podmetnuo, ja mogu samo da kažem da najviše gledam N1, jer je najobjektivnija u sred ovog svega neobjektivnog na medijskom prostoru - kazao je Vukelić.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić kaže da targetiranje, najčešće vodi ka otvorenim pretnjama, a onda je samo pitanje kada će se one i ostvariti.

- Ovde postoji veoma ozbiljna odgovornost političara koji učestvuju u javnom životu, oni moraju da se suzdrže kad upotrebljavaju teške reči, koje po pravilu otvaraju talas upotrebe društvenih mreža koji je preteći i predstavlja ugrožavanje sigurnosti - upozorava Matić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading