Uhapšen posle pisanja Srpskog telegrafa: Bahati direktor delio školski novac kao da je njegov!

Autor: D. SIMIĆ - E. S. T.

Hronika

28.01.2019

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolijao bivši direktor Beogradske poslovne škole (BPŠ)! Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal policija je uhapsila Iliju Samardžića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio školu za čak 781 milion dinara.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Time je potvrđena priča Srpskog telegrafa, koji je prvi obelodanio da je nekadašnji direktor BPŠ šakom i kapom davao pozajmice propalim preduzećima. To je konstatovano i u izveštaju budžetske inspekcije, u koji je naš list prošle godine imao uvid.

DELIO KO SVOJE

Samardžiću se, kako je navelo tužilaštvo, stavlja na teret da je kao direktor BPŠ postupao protivno odredbama Zakona o visokom obrazovanju i Statutu BPŠ, čime je privrednim društvima "Kontiki travel", "Simpo"Vranje, NID "Novosti" i Vaterpolo klubu Radnički iz Kragujevca pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 781 milion dinara. Sve to Samardžić je učinio bez održavanja sednice i saglasnosti saveta škole, što je obaveza po zakonu i statutu.

Foto: Republika
Srpski telegraf 25-26. avgust

- On je na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji zaključivao ugovore o pozajmicama školskog novca - navodi se u izveštaju tužilaštva.

Dodaje se da novac koji je na ovaj način pozajmljivao nikada nije vraćen.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Đuro Đurović

ĐUROVIĆ GA OTERAO

Bivši direktor BPŠ Đuro Đurović, koji je na funkciju došao posle Samardžića, a našao se na udaru mnogih jer se po dolasku na direktorsko mesto obračunao sa malverzacijama i korupcijom u ovoj ustanovi, kaže da se klupko polako odmotava.

- Svaka reč koju sam dao za medije, a posebno za Srpski telegraf, bila je istinita i potkrepljena činjenicama. Hajka na BPŠ vodila se zbog ukradenih para iz ovog slučaja. Za samo tri meseca pre mog prvog izbora, te 2013, škola je od jula do novembra opljačkana za ovaj iznos. Podneo sam prijavu protiv Samardžića, člana uprave "Simpa" i povezanog lica sa "Kontikijem". Samo sa "Kontikijem" sklopio je 20 ugovora i taj novac se očigledno delio - navodi Đurović.

Foto: Privatna arhiva
Izveštaj budžetske inspekcije

On ističe i da je, kada je postao direktor BPŠ, iz škole oterao Samardžića i njegove saradnike, koji su letos naručenom kampanjom protiv njega doveli školu na ivicu propasti.

Zaposlio svog sina auto-mehaničara, a primio i sina Veljka Odalovića

Samardžić je svoj položaj iskoristio i da u BPŠ zaposli svoja dva sina, jednog kao profesora, a drugog u administraciji. I dok je školom direktorovao tata Ilija (2011-2013), porodica Samardžić je inkasirala gotovo pola miliona evra. Kakve je marifetluke činio prethodni rukovodeći kadar BPŠ pokazuje i to što je Samardžić sredio da njegov sin Nikola u isto vreme studira na prvoj godini BPŠ, sa diplomom auto-mehaničara, da pohađa četvrti razred gimnazije na Dedinju i bude zaposlen u Visokoj poslovnoj školi u Blacu (redakcija poseduje sva dokumenta o tome). Samardžić je inače član SPS.

RepublikaFoto: Tanjug
Veljko Odalović

- Za vreme Samardžićevog mandata zaposlen je i sin Veljka Odalovića, sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Odalovićev sin je bio profesor godinu dana, a sada je zamenik v. d. direktora u BPŠ - navodi Đurović.

Tim povodom pokušali smo da dobijemo komentar i od Odalovića, ali on nije odgovorio poruku koju smo mu poslali.

KOME JE I KOLIKO PARA DAO SAMARDŽIĆ

  • 186 miliona dinara "Kontikiju"
  • 540 miliona dinara "Simpu"
  • 50 miliona "Novostima"

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading