Evakuacija niškog sela zbog prevrnute cisterne sa amonijakom: Uplašene meštane sprovela policija!

Autor: Republika

Hronika

25.01.2019

08:12 >> 08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpuna evakuacija stanovnika sela Jasenovik kod Niša započeta je jutros u sedam časova, zbog moguće akcidentne situacije prilikom uklanjanja cisterni sa amonijakom koje su u subotu iskliznule sa pruge Niš - Zaječar na kilometar od naseljenog područja.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Ilustracija

Prošle nedelje prevrnule su se dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koje su prevozile tečni amonijak. Sa ugroženog područja stanovništvo se prevozi kombijima i automobilima do glavnog puta ka selu Jasenovik odakle ih evakuišu autobusi Niš-ekspresa. 

Odluku o evakuaciji stanovništva i stoke sela Jasenovik doneo je Štab za vanredne situacije grada Niša. Svi meštani Jasenovika, njih oko 350, obavešteni su o merama i postupcima tokom evakuacije i svi su u obavezi da postupaju u skladu sa naredbom.

NEKOLIKO MEŠTANA SE SAKRILO

Policija je zatekla nekoliko meštana koji su sakrili. Bratimir Vasiljević, predsednik opštine Pantelej, kaže da je strahovito neodgovorno da u situaciji kada se sve čini da niko ne strada, neki pojedinci rizikuju svoje živote i ne postupaju po naredbama gradskog kriznog štaba.

- Do sada je zatečeno sedam - osam meštana koji su ostali u svojim kućama uprkos našoj naredbi.Policija će nastaviti da obilazi domove Jasenovičana dok ne ustanovi da je selo potpuno prazno. Oni koji nisu uradili ono što im je naređeno, dobiće prekršajne prijave - kazao je Vasiljević.

- Žurimo da stignemo što pre da napustimo selo. Plašimo se šta ćemo zateći kad se vratimo, zabrinuti smo da li će sve proći kako treba, nas desetoro je otišlo iz kuće, o stoci ne razmišljamo, važno je da spasimo žive glave - kaže jedna meštanka za telegraf.rs.

Prema rečima gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića, oko dve trećine meštana je već otišlo kod rođaka i u svoje stanove u Nišu. Podizanje dva vagona sa amonijakom počeće oko 10 sati danas. Sve planirane aktivnosti za sad teku bez problema.

TROVANJE AMONIJAKOM

Amonijak  je gas koji jako nadražuje oči i gornje disajne puteve tokom dužeg izlaganja.

Trenutna nadraženost očiju, nosa, ždrela nastupa kod koncentracije od 400 – 700 ppm, izaziva suzenje očiju, podražaj na kašalj, koji traju samo tokom izlaganja, a ako se udišu duže vreme, mogu uzrokovati upalu grla i bronhitis. Iznad 1 000 ppm, i nakon kratkog izlaganja, nastaje teško nadraživanje očiju i gornjih disajnih puteva. Koncentracije od 2 000 – 3 000 ppm izazivaju jaki kašalj, plućne ozlede i jake nadražaje očiju. Plućni edem može nastati i nakon 48 sati nakon udisanja s mogućim smrtnim ishodom. Koncentracije veće od 5 000 ppm mogu uzrokovati respiratorni grč i ugušenje. Kapi tečnog  amonijaka izazivaju jake  opekotine. Gas jako nadražuje kožu, posebno ako je vlažna.

Tečni  amonijak može uzrokovati trajna oštećenja očiju, čiji je potpun rezultat vidljiv tek nakon nekoliko dana. Pare nadražuju oči i izazivaju suzenje, a visoke koncentracije mogu ih teško ozlediti. U slučaju da dođe do gutanja odmah nastaje nagrizanje i oštećenje želudačno – crevnih organa. Češće izlaganje koncentracijama koje su veće od maksimalno dopuštene može uzrokovati hronične nadražaje očiju, sluznica nosa i gornjih disajnih puteva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading