Carinici spasili 7 nedužnih života! Gušili se i mučili bez vode i hrane ispod šasije auta!

Autor: Republika

Hronika

21.01.2019

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na prelazu Bački Vinogradi carinici su u saradanji sa policijom sprečili krijumčarenje sedam papagaja, među kojima šest pripada zaštićenim vrstama. Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kada je na red za kontrolu pristigao automobil "opel astra" subotičkih registarskih oznaka. Na pitanje šta ima da prijavi, 58-godišnji vozač iz Subotice je rekao da ima samo kutiju hrane za papagaje.

RepublikaFoto: Uprava carina
Na svu sreću spaseni na vreme!

Detaljnom kontrolom je najpre u zadnjem desnom stubu karoserije automobila pronađen jedan živ papagaj "nimfa" (Nymphicus hollandicus), koji je bio imobilisan u vreći za krompir.

Nakon toga su pronađene još dve drvene kutije, pričvršćene sajlama za pod ispod šasije automobila. U svakoj od njih bila su po tri živa papagaja. Reč je o jednom "amazoncu" (Amazona sp.), četiri "pirure" (Pyrrhura sp.) i jednom papagaju koji pripada vrsti "kina aleksandar" (Psittacula derbiana).

U ovakvim situacijama zbog stresa izazvanog prisilnom imobilizacijom, nedostatkom vazduha, ventilacije, vode, hrane, temperaturnih ekstrema i skučenog prostora najveći broj krijumčarenih životinja ugine. Srećom, to se ovoga puta nije desilo, jer su odmah nakon otkrivanja papagaji oslobođeni, premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju zoološkog vrta Palić. Iz Grupe za Cites Ministarstva zaštite životne sredine potvrdili su da je CITES konvencijom i nacionalnim propisima zaštićeno 358 vrsta papgaja, odnosno svi papagaji osim nimfe (Nymphicus hollandicus), tigrice (Melopsittacus undulatus), malog aleksandra (Psittacula krameri) i rozenkolisa (Agapornis roseicollis). Krijumčaru je određen pritvor od 48 sati i protiv njega će biti podneta krivična prijava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading