PRAVOSNAŽNO OSLOBOĐEN: Bivši predsednik Opštine Novi Beograd nije zloupotrebio položaj

Autor: Tanjug

Hronika

09.01.2019

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji predsednik Opštine Novi Beograd Nenad Milenković pravosnažno je oslobođen od optužbi da je tokom 2011. i 2012. uz pomoć sedmoro zaposlenih u "Poslovnom prostoru" zloupotrebio službeni položaj tako što je jednom preduzeću omogućio besplatno korišćenje poslovnog objekta bioskopa "Fontana" i na taj način mu pribavio korist.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Apelacioni sud

Naime, Apelacioni sud je danas objavio odluku kojom je potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu od 9. marta 2018. godine, a kojom su pored Milenkovića, Miša Marković, Dejan Miljković, Vladimir Garić, Radisav Dabetić, Petar Racković, Aleksandra Karanović i Helena Todorović oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Svi osim Milenkovića, su se optužnicom teretili da su delo izvršili u pomaganju.


Oni su bili optuženi da su, na štetu opštine, jednom preduzeću pribavili korist od 38,8 miliona dinara na ime tržišne vrednosti 10-godišnjeg zakupa, ali su sudovi utvrdili da šteta opštini nije pričinjena.

Apelacioni sud je zaključio da je prvostepeni sud pravilno tumačio odredbe Statuta GO "Novi Beograd" u kojoj je, kako kaže, navedeno da je u nadležnosti Skupštine da donosi odluku o raspolaganju imovinom na koju ima pravo svojine ili upisano pravo korišćenja, uz saglasnost Direkcije za imovinu RS.
RepublikaFoto: Youtube.com/ARCHITECTURE TODAY
Bioskop Fontana

Takođe i odredbu kojom je propisano da je nadležnost predsednika opštine da odlučuje o davanju na korišćenje, odnosno zakup, kao i otkaz ugovora o davanju na korišćenje, odnosno u zakup i stavljanje hipoteke na nepokretnost koju koriste organi gradske opštine u skladu sa zakonom.


Tokom suđenja je u iskazima svedoka i okrivljenih rečeno da je i ranije bila praksa da predsednik opštine izuzima određene objekte iz fonda "Poslovnog prostora" i da ih daje drugim organizacijama na korišćenje.

Zbog toga je, prema stavu Apelacionog suda, Viši sud pravilno zaključio da nije jasno određeno ko je nadležan za izuzimanje poslovnih prostora iz Fonda "Poslovnog prostora“, a da je jasno da je postojala praksa da to čini predsednik opštine.
Foto: embargo.rs
Opština Novi Beograd

"Pri tome ni jednom odredbom Statuta nije propisano isključiva nadležnost skupštine opštine ili veća, te je (prvostepeni sud) pravilno našao da ova okolnost mora ići u korist Milenkovića", navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Takođe, Apelacioni sud nalazi da je pravilno prvostepeni sud utvrdio da se celokupna saradnja između opštine Novi Beograd i preduzeća "A" ne može posmatrati isključivo kao ugovor o zakupu, već da se radi o dvostrano obavezujućem ugovoru čiji je smisao ostvarivanje projekta iz oblasti kulturne delatnosti.

"Iz napred navedenih razloga, a imajući u vidu odbranu okrivljenog Milenkovića, koji je pojasnio da je želja bila podizanje kulturnog sadržaja i da lokalnoj samoupravi nije osnovna funkcija ostvarivanje profita i zarada, nego podizanje kvaliteta života građana, jasno je da ni na koji način nije načinjena šteta opštini, naročito ako se ima u vidu i to da se drugi zainteresovani partneri nisu odazvali na javni poziv, u kom inače nije bilo naznačeno da će ustupanje na korišćenje biti bez naknade ili sa naknadom", napomenuo je sud.

Dodao je i da nije dokazano ni da su ostali okrivljeni Milenkoviću pomogli da izvrši krivično delo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading