Porodica likvidiranog Marinkovića u očaju: Samo želimo da ubica bude uhapšen!

Autor: novosti.rs, Republika

Hronika

08.01.2019

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska policija je raspisala potragu za Čabom Derom (38), iz Čantavira kod Subotice, osumnjičenim za ubistvo Nebojše M. (37), 5. januara ujutru na Banovom brdu u Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/pink.rs
Trenutak kad Čaba ubija Marinkovića

Kako se nezvanično saznaje od izvora bliskog istrazi, svi granični prelazi se nadgledaju, u toku su pretresi i saslušanja, a inspektori su do sada ispitali više od desetoro ljudi. Među njima su, navodno, poznanici osumnjičenog, kao i prijatelji žrtve.

Osumnjičeni je bio u zatvoru zbog ubistva Branislava Jelačića, iz kojeg je izašao pre oko godinu dana. U međuvremenu je privođen i u Republici Srpskoj, a navodno, prema pisanju medija iz okruženja, njegovo ime je povezivano sa još nekim likvidacijama.

Hapšen i u BiH

On je u septembru 2017. godine uhapšen u Sarajevu zajedno sa Markom Gojčevićem zbog posedovanja pištolja i heklera sa prigušivačima. Tokom saslušanja u MUP Kantona Sarajevo su navodno priznali da su u BiH došli da izvrše ubistvo, ne precizirajući koga i po čijem nalogu. Obojici je tada određen pritvor i u aprilu prošle godine proterani su iz BiH zbog narušavanja bezbednosnog ambijenta.

 

 

Operativni podaci policije ukazivali su da su planirali likvidaciju čoveka iz kriminalnog miljea koji je navodno ubio Armina Osmanagića Mušu u Baru 2014. godine.

Marković je upucan usred bela dana u subotu ispred porodične kuće u Ulici Rajka od Rasine. Nakon što je došao do automobila da iz gepeka uzme kolica za bebu, napadač mu je prišao i zapucao iz CZ-99 sa prigušivačem. Pogodio ga je u grudi i glavu i muškarac je izdahnuo na licu mesta. Kako se vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, ubica, koji je bio u beloj jakni, izašao je iz belog "punta", prišao Markoviću na metar, a onda je izvadio oružje iz torbe.

Ubijen greškom

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je Nebojša likvidiran greškom. Ispituje se da li ovo ubistvo ima veze sa Aleksandrom Š. (30), čijom rođakom je ubijeni bio oženjen. Aleksandar Š. je hapšen zbog pljačke juvelirnice u Milanu, a Marković nije osuđivan, niti je imao dosije. Prošlog leta njihova kuća je već bila na meti, ali tada je eksplozivna naprava greškom bačena na kuću komšije, bivšeg košarkaša Vukašina Avdalovića.

Porodica nije bila sposobna da daje izjave, osim što su rekli da su i dalje u šoku, tim pre jer je, kako kažu, Nebojša bio divan, besprekoran čovek u svakom pogledu i da je nevin nastradao:

- Dok je sklapao dečja kolica mučki je ubijen. Nije mogao ni da nasluti šta će se dogoditi, jer nije imao razloga za to. Želimo da njegov ubica bude brzo uhvaćen, jer verujemo da su ga snimile kamere koje se nalaze svuda okolo - rekla je porodica.

Osuđen na 15 godina zbog ubistva

Osumnjičeni Der je odranije poznat policiji. On je 2004. godine priznao da je zbog sukoba oko uticaja novosadskog narko-tržišta ubio Branislava Jelačića. Čaba Der je, navodno, prvo bio sitni lopov, koji se u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica "usavršio" u plaćenog ubicu. Te 2004. u Novom Sadu, u kafani na Trgu mladenaca, pred desetinom gostiju, pucao je u Jelačića, a sa lica mesta je pobegao - biciklom.

Kako je istraga pokazala, prilikom ubistva je Der bio maskiran bradom i tamnim naočarima. Prišao je Jelačiću, koji je sedeo za stolom u blizini šanka, i iz plave kese izvadio pištolj i hladnokrvno ga ubio. Kada je bežao, pao je sa bicikla i udario u parkirani automobil. Tako su i izolovane mikročestice koje su se poklopile s pocepanim trenerkama pronađenim kod Vojislava Škrbića, tada osumnjičenog za podstrekavanje na ubistvo.

Nakon što je nekadašnji Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude, pa je time i proces vođen iz početka, sredinom aprila 2009. u Okružnom sudu u Novom Sadu treći put je izrečena presuda za ovo ubistvo. Čaba Der osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Vojislav Škrbić, okrivljen da je podstrekao Dera na ubistvo, na 11 godina. Deru je izrečeno 12 godina za ubistvo Jelačića, a pet za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića, pa mu je spajanjem odmerena jedinstvena petnaestogodišnja robija.

Upucao Jelačića "iz straha"

U svojoj odbrani pred sudom Čaba Der je naveo da ga je Jelačić svojevremeno angažovao da "odradi neki posao".

Navodno, Jelačić je potom odbijao da ga isplati i pretio mu je. Kako je Der ispričao, iz "straha za sopstvenu bezbednost", odlučio je da ga ubije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading