Turbulentna godina za srpsko pravosuđe: Ova suđenja obeležila su 2018. godinu

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

07.01.2019

18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od oslobođanja Dragoslava Kosmajca, preko poništenja presude ubicama Nikole Bojovića, do druge prvostepene presude Darku Šariću: 2018. godina bila je turbulentna za srpsko pravosuđe. Učinak rada policije i tužilaštva - koji se u sudovima zapravo samo reflektovao - ove godine bio je promenljiv: makar kada je u pitanju obračun sa kriminalom.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ/Tanjug
Lazarević, Kosmajac i Šarić

Pojedine istrage mafijaških obračuna i poslovanja očigledno su obavljene kvalitetno. To potvrđuju nove presude u slučajevima narko-bosa Darka Šarića, koji je ponovo osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu (ovoga puta, doduše, nešto manju nego prošlog puta).

Tužilaštvo za organizovani kriminal odbranilo je dokaze koje su skupile srpska policija i obaveštajne službe (uz pomoć američke DEA), ali je ovaj predmet i dalje daleko od pravosnažnog epiloga.

 

Jovica Vukotić

RepublikaFoto: youtube.com/Vijesti Online

Hapšenje navodnog vođe škaljarskog klana, Kotoranina Jovana Vukotića odjeknulo je kao bomba regionom. Sukobi njegovog i kavačkog klana već nekoliko godina terorišu građane Srbije i Crne Gore, a u poslove klana (osim likvidacija) spada i trgovina kokainom.

Vukotić je, međutim, u Turskoj uhapšen zbog lažnog pasoša.

Ekspresno je proteran u Srbiju, uhapšen, ispitan, optužen a brzo mu je i presuđeno: osuđen je na 15 meseci robije. Presuda još nije pravosnažna.

 

Slično je bilo i u slučaju Jovana Vukotića, navodnog vođe škaljarskog klana, koji je (u saradnji sa turskom policijom), lociran, uhapšen i ekspresno osuđen zbog lažnog pasoša.

Isto se, međutim, ne bi moglo reći za slučaj Dragoslava Kosmajca, koji je u 2018. godini doživeo svoj (nažalost) očekivani epilog. Takođe, oslobađanje Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta Ivice Dačića, bacilo je senku na istragu Šarićeve grupe (koja je redom suočena sa višegodišnjim presudama u inostranstvu).

Konačno, i Specijalni sud je podbacio, kako se navodi u presudi njihovih kolega iz Apelacionog, oslobađajućom presudom Milošu Delibašiću, navodnom organizatoru ubistva Nikole Bojovića.

Dragoslav Kosmajac

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Dragoslav Kosmajac

Kada je veće Višeg suda u Beogradu u aprilu ove godine prvostepeno oslobodilo Dragoslava Kosmajca, biznismena sa Zvezdare, optužbi da je u saradnji sa geodetama lokalnog katastra nelegalno izvršio uknjižbu državnog zemljišta, epilog slučaja koji je nekoliko godina unazad interesovao javnost mogao se naslutiti.

 

 

Apelacioni sud je tu presudu samo potvrdio šest meseci kasnije, otvarajući na taj način Kosmajcu put da državu Srbiju olakša za najmanje nekoliko stotina hiljada evra: od izgubljene dobiti, zbog neosnovanog pritvora, za duševne boli.

Darko Šarić

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Darko Šarić

Saga o istrazi grupe pljevaljskog narko-bosa traje gotovo 10 godina. U 2018. donesena je i druga prvostepena presuda Specijalnog suda, koja je ovoga puta - primenjujući blaži zakon po uputstvima Apelacionog suda - Šarića osudila na 15 godina robije (u odnosu na prethodnih 20 godina).

Sudski postupak koji je inače obilovao brojnim peripetijama - vezanim za postupanje advokata, iskaze svedoka saradnika i njihove sukobe sa Šarićem, odbačene i prihvaćene dokaze - korak je bliže epilogu, koji se očekuje u 2019.

Branko Lazarević

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Branko Lazarević

Konačno, 2018. godina okončala se u velikom stilu: Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, proglašen je nevinim za odavanje tajni iz istrage Šarićevom klanu. Ova presuda je donekle bila i očekivana, pogotovo nakon što je Specijalni sud odlučio da odbaci veći deo prisluškivanih razgovora koji su inkriminisali grupu.

 

Miloš Delibašić

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Ubistvo Nikole, brata Luke Bojovića, bilo je jedno od onih koja su označila početak totalnog rata u srpsko-crnogorskom podzemlju. Zato je prvostepena presuda grupi koju je navodno organizovao (pokojni) Slobodan Šaranović i izazvala toliko pažnje u javnosti.

Veći deo grupe i neposredni izvršilac osuđeni su na višedecenijske kazne, ali ne i Miloš Delibašić - nećak ozloglašenog Šaranovića i (prema optužnici) organizator ubistava.

Ipak, u decembru 2018. godine, Apelacioni sud je ukinuo ovu presudu, a policija je ponovo uhapsila Delibašića, koji je na slobodi proveo tek nekoliko meseci (prethodno odležao robiju za drugo krivično delo).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading