DRAMA NA MALTI: Srbin pio mokraću kako bi preživeo

Autor: Miloš Ž. Lazić

Hronika

14.08.2017

18:00 >> 17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Petrić (21), državljanin Srbije, i Maltežanin Nik Džonson (19) proveli dva paklena dana u pećini u kojoj su našli spas od pomahnitalih talasa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Srbin jedva izvukao živu glavu

Srbin Marko Petrić (21) i njegov drug Nik Džonson (19) samo pukom srećom su preživeli nakon što su dva dana bili zarobljeni u pećini bez hrane i pića. Dvojica mladića nestala su u subotu ujutru na Malti, a u potragu su se uključili helikopteri, dronovi, čamci i ribari. Kad su ih već otpisali posle dva olujna dana, desilo se čudo! Iscrpljeni, ali živi, drugovi su spaseni.

- Hvala svima, hvala, prijatelji. Sada smo dobro, više ne moramo da pijemo mokraću - napisao je Nik Džonson na Fejsbuk profilu.

50 sati trajala potraga za Srbinom i Maltežaninom

Nesvakidašnja drama sa srećnim krajem počela je nakon što su dvojica mladića biciklima otišli do jedne litice i rešili da se okupaju u moru. Spustili su se niz strmu stenu, ali kada su ušli u more, vreme se naglo i nenajavljeno pogoršalo.

- Počeo je da duva jak vetar i pojavili su se ogromni talasi. Jaka morska struja počela je da ih vuče na pučinu, daleko od ostrva, u sigurnu smrt. Mladići su se snašli, dosetili su se da u blizini, u steni, postoje tri pećine. Nekako su uspeli da se dokopaju jedne od njih - kaže portparol malteške policije.

Sreća u nesreći je što je jedan ribar na stenama video dva ranca u kojima su pronađeni odeća i mobilni telefoni. Nedaleko odatle, nađena su i dva bicikla, ali mladim avanturistima nije bilo ni traga ni glasa.

- Noći umeju da budu hladne, a njih dvojica su bili samo u kupaćim gaćama. Pretila im je i opasnost od dehidracije, morali su da se snalaze kako znaju i umeju, pa su pili mokraću. Videli su nekoliko čamaca koji su prošli nedaleko od pećine u koju su se sklonili, ali njihove pozive u pomoć niko nije čuo jer su ih vetar i bura zagušili - preneli su lokalni mediji.

Mladići su posle dva dana pokušali da se popnu uz liticu, kada ih je ugledao lokalni ribar. On je pozvao policiju i objasnio pilotu vojnog helikoptera gde se tačno Petrić i Džonson nalaze. Na lice mesta je došao i brodić obalske straže. Petrić i Džonson su prebačeni na brod koji ih je odvezao do obale, gde ih je čekala ekipa Hitne pomoći koja ih je prevezla u bolnicu.

Iscrpljeni, umorni, ali živi

Petrić i Džonson zbrinuti su u lokalnoj bolnici. Oni su dehidrirali, iscrljeni su, ali im je stanje stabilno i nisu životno ugroženi.

- Dva dana su boravili na suncu i zapljuskivani su talasima, ali sve je prošlo bez težih posledica, delimično i zahvaljujući njihovoj mladosti i dobroj kondiciji - rekli su iz bolnice.


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading