Šta kaže sud: Da li Arkanov ubica ostaje u Africi?!

Autor: alo.rs, Republika

Hronika

27.12.2018

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobrosav Gavrić (44), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48), ponovo je odbijen za dobijanje azila u Južnoafričkoj Republici, jer je Ustavni sud iz Kejptauna ponovo odbio njegovu žalbu.

Željko Ražnatović Arkan

Najviša sudska instance te zemlje je zaključila da Gavrić ne može da dobije status izbeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje nije politički motivisano.

- Ustavni sud je naveo da osobe koje su počinile teška krivična dela ne mogu dobiti status izbeglice. Zaključeno je da Gavrić, prema presudi srpskog suda, nije počinio političko ubistvo, već zločin zbog novčane dobiti, te da samim tim nema pravo na status izbeglice. Međutim, on i na ovu odluku ima pravo žalbe, a u procesu ekstradicije može dalje da se bori da ne bude izručen Srbiji - objavili su afrički mediji.

Gavrić je u svojoj žalbi naveo da se krše njegova prava na dostojanstvo, život, jednakost, slobodu i sigurnost. On je tvrdio da je u njegovom slučau prekršen ključni princip izbegličkog prava, koji osobi zabranjuje da se vrati u zemlju, u kojoj postoji rizik da će biti progonjen.

- Gavrić se plaši da će ga ubiti Arkanove pristalice. Međutim, sud nije mogao bez ikakvih dokaza o motivu zločina da pravilno donese odluku. Prihvatio je dokaze, koji su predstavljeni tokom suđenja Gavriću, da je ubistvo počinjeno prvenstveno radi novčane dobiti. Sud je zaključio da postoji "razumna verovatnoća" da je Gavrić zaista počinio zločin na način koji je utvrdio sud Srbije - preneli su afrički mediji novu odluku njihovog Ustavnog suda.

Ušao u Afriku s lažnim pasošem

Gavrić se 2012. žalio na presudu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali je njegova žalba odbačena. On je 2007. ušao u Južnu Afriku koristeći lažni pasoš i ime. Vlasti su upoznate s njegovim pravim identitetom, kada je postao žrtva incidenta pucnjave u 2011. Posle toga, optužen je i uhapšen zbog posedovanja droge i korišćenja falsifikovanih dokumenata i bio je zatočen u Kazneno-popravnom domu "Helderstrom".

Ustavni sud JAR-a, ipak, daje nadu Gavriću tako što traži reviziju odluke, kojom je on odbijen za izbeglički status.

- Gavrić je takođe osporio odluku službenika za izbeglice, a sud se slaže s tim. Sud je utvrdio da je oficir, koji je razmatrao odluku o dobijanju izbegličkog statusa, nedovoljno obrazložio odluku, navodeći da je ona "proceduralno nepravedna". Oni, koji traže azil izbeglice, često nemaju dovoljno znanja o zakonu jer je njegova primena složena. Takođe, postoje potencijalne drastične posledice za osobu čija je prijava odbijena, što znači rizik od progona - obrazložio je sud.

Gavrić, prema odluci suda, ima pravo na reviziju dobijanja izbegličkog statusa i mogućnost da se obrati Žalbenom odboru za izbeglice. Gavrić, takođe, može u esktradicionom postupku da se bori za ostanak u Južnoafričkoj Republici.

- Da li bi Gavrića trebalo vratiti u Srbiju ili ne, treba rešiti u fazi izručenja. To se mora odrediti bez obzira na njegov status izbeglice - utvrdio je Ustavni sud JAR.

 

 

Gavrić je molbu za status izbeglice u Africi zatražio u januaru 2012. godine, jer se plašio da bi ga ubili Arkanovi osvetnici.

Međutim, kancelarija za izbeglice je odbacila njegovu prijavu zbog kazne za ubistvo. Nezadovoljan ovom odlukom, Gavrić se obratio Višem sudu da bi odredbe Zakona o izbeglicama bile proglašene neustavnim.

Međutim, Viši sud je odbacio njegovu prijavu, nakon čega se obratiti Ustavnom sudu Srbije. Zbog saučesništva u ubistvu Arkana i dvojice prijatelja u hotelu "Interkontinental", u Beogradu, 15.januara 2001. godine, u zatvoru se nalazi  Dragan Nikolić Gagi, dok je Milan Đuričić Miki, koji je bio u bekstvu od 2006. godine, ubijen 24. aprila u Južnoafričkoj republici. 

Za trostruko ubistvo u "Interkontinetalu", na 35 godina zatvora osuđen je Dobrosav Gavrić, a po 30 godina robije izrečeno je Nikoliću i Đuričiću. Svi su tokom suđenja negirali krivično delo i vezu sa ubistvom, čiji motiv i organizatori nisu ni do danas otkriveni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading