SUD POTVRDIO PRESUDU ZA GRADONAČELNIKA: Ginekolog iz Valjeva nije kriv za smrt bebe!

Autor: novosti.rs

Hronika

26.12.2018

07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Valjevu da ginekolog dr Slobodan Gvozdenović, inače gradonačelnik Valjeva, nije kriv za smrt nerođenog deteta bračnog para Katić - Ivane i Saše, iz Kožuara kod Uba, u januaru 2007. godine.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Slobodan Gvozdenović

Konačni zaključak je da porođaj hitnim carskim rezom odmah ne bi pomogao da se rodi dete sposobno za život, pa se smrt dečaka ne može dovesti u vezu sa načinom i vremenom porođaja.

U obrazloženju suda, koji je odbio žalbu tužilaštva, stoji da nerođeno dete u krivičnopravnom smislu nema svojstvo lica, pa ne postoji uzročno-posledična veza između radnji okrivljenog i posledice koja je nastupila. Stoga je, kako novode, pravilna odluka prvostepenog suda da dr Gvozdenovića oslobodi optužbe usled nedostatka dokaza.

Podsetimo, Osnovni sud u Valjevu krajem aprila 2015. takođe je Gvozdenovića oslobodio odgovornosti za teško delo protiv zdravlja ljudi, u noći između 23. i 24. januara 2007. godine, kada je bio dežurni ginekolog Opšte bolnice. On se teretio da nije na vreme porodio Ivanu Katić, zbog čega je došlo do smrti ploda koji je po izveštaju obducenta bio sposoban za vanmaterični život.

Za 11 godina suđenja, pribavljena su tri nalaza sudsko-medicinskih odbora, dva beogradskog i jedan novosadskog medicinskog fakulteta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading