BIVŠI SARADNIK GA DOBIO NA SUDU: Miško mora da plati 9,6 miliona evra

Autor:

Hronika

24.12.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biznismen Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", mora da isplati 9,6 miliona evra bivšem saradniku Nebojši Divljanu, presuda je Višeg suda u Beogradu. Za tu sumu Mišković je svojevremeno "zavrnuo" Divljana kada je prodata osiguravajuća kuća "Delta osiguranje", u kojoj su bili suvlasnici.

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Mišković

U pitanju je privatna tužba koju je Divljan podneo oktobra 2015. godine, i to protiv Miškovića lično, kao vlasnika "Delta holding", te protiv firmi koje posluju u okviru kompanije "Delta ril estejt", "Delta agrar", "Delta auto-moto" i "Delta DMD". Ukupan iznos potraživanja iznosi tačno 9.616.168 evra, a u pitanju je suma koju je Mišković ostao dužan Divljanu nakon što je prodato "Delta osiguranje", koje su osnovali sa "Deltinim" kapitalom od 1,5 milion evra, pa prodali deceniju kasnije za 145 miliona. Iako je Mišković prvih pet godina, po ugovoru, Divljanu uredno isplaćivao njegov deo novca na rate, u jednom trenutku prestao sa tim, zbog čega ga je on tužio.

ODUGOVLAČILI POSTUPAK

Sam Divljan potvrdio je naša saznanja.

Najbitnije činjenice iz presude

- ugovor je na snazi

- stanje neisplaćenih obaveza potvrdio veštak

- utvrđeno da Divljan i Mišković nisu usmeno izmenili pismeni ugovor, čime se Divljan navodno odrekao potraživanja

- Viši sud je presudio u moju korist. Iako je Miškovićeva odbrana najpre pokušala da ospori ugovor koji smo nas dvojica imali povodom prodaje kompanije, a po kome meni sleduje jasno definisan procenat, sud je konstatovao da je ugovor nesporan, kao i moje potraživanje. Posle toga, kada su promenili advokata, pokušali su da tvrde da sam se usmeno odrekao ostatka potraživanja, što je potpuna besmislica i sud je, jasno, to odbacio. Sudski veštak je u potpunosti utvrdio stanje duga i odbacio sve njihove pokušaje da ga ospore - navodi Divljan za Srpski telegraf.

Sve što je, kako kaže, Miškovićev pravni tim preuzeo tokom postupka jasno pokazuje da nemaju niti jedan argument u njegovu korist.

Foto: Lična arhiva
Nebojša Divljan

145 miliona evra inkasirali su od prodaje "Delta osiguranja"

- Presuda je jedina moguća, bazirana na čvrstom ugovoru koji je dugo bio uredno izvršavan. Druga strana nikada nije iznela kontraargumente. Interesantno je da nijednu brojku iz tužbe nisu osporili, ali su, na primer, pokušali od suda da sakriju podatak za koliko je prodata firma "Delta osiguranje". Strategija im je bila jasna - beskrajno odugovlačenje dok ja ne izgubim strpljenje i prihvatim poravnanje na znatno niži iznos - ističe Divljan.

Čime se sada bavi Divljan

Divljan je, između ostalog, vlasnik brokerske firme "Prudens kapital", koja trguje isključivo na stranim berzama za sebe i druge dobrostojeće klijente. U Srbiji je najveći trgovac akcijama na inostranim berzama koji godišnje istrguje 300 do 400 miliona dolara. U Srbiji je vlasnik akcija nekoliko velikih kompanija i društava.

LAVIRINT PRAVOSUĐA

Očekivano, Mišković je na presudu podneo žalbu Apelacionom sudu.

Foto: Srpski telegraf

- Siguran sam da Mišković očekuje da Apelacioni sud bude njegova sigurna kuća. Očito se nada da će taj sud iznaći mogućnost da konstatuje kako u ovom postupku nešto nije dovoljno dobro obrazloženo ili uzeto u obzir, pa da vrate postupak na početak. Tako može da se desi da slučaj umre u lavirintu pravosuđa - zaključuje on.

DIVLJAN: Nijednu brojku iz tužbe nisu osporili, ali su pokušali od suda da sakriju za koliko je prodata firma

Iz "Delta holdinga" juče nismo uspeli da dobijemo komentar ovim povodom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading