Srbi na čelu ozoglašene narko-bande u Brazilu: Način na koji su švercovali kokain tamošnja policija još nije videla

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

20.12.2018

20:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodna banda krijumčara kokaina iz Brazila, iza koje navodno stoji narko-bos iz Srbije, mesecima je organizovala transport droge iz brazilskih luka u Veliku Britaniju i Francusku, prenose brazilski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prema rečima izvora tamošnjih medija, sumnja se da iza narko-klana koji je kokainom snabdevao evropsko tržište stoje Srbi, a policija je još u aprilu pokrenula tajnu akciju, tokom koje je zaplenjeno više od tone kokaina.

Lažna dokumenta

- Cilj ove narko-bande bio je transport kokaina brodovima preko brazilskih luka u evropske zemlje. Droga je uglavnom kretala iz Sao Paula, a krajna odredišta bile su Engleska i Francuska. Policija je proteklih meseci presrela dve pošiljke droge. Najpre je zaplenjeno 450 kilograma kokaina koji je bio skriven u tovaru pšenice. Krajnje odredište droge bila je Engleska. Druga zaplena desila se 29. oktobra, kada je u luci Santos zaplenjena tona kokaina, koja je bila namenjena francuskom tržištu i koja je bila skrivena među kutijama sa kikirikijem - preneli su mediji.

Oni su još dodali da je ova kriminalna grupa dobro organizovana i da ima razređen sistem rada.

Kako su objasnili izvori iz brazilske policije, neki članovi klana su se pomoću lažnih dokumenata zapošljavali u lukama kako bi mogli da rukovode utovarom narkotika na brodove.

 

- Oni su radili u luci Santos. Tamo su se zapošljavali s falsifikovanim dokumentima. Tako su imali svakodnevni pristup brodovima i mogli su da unose pakete kokaina na plovila - objasnio je izvor.

Brazilski mediji šokirani su ozbiljnošću organizacije srpske narko-grupe, a posebno im je upalo u oči što su za pakovanje kokaina koristili mašine.

- Oni su na taj način ubrzavali proces pakovanja, ali i smanjili troškove rada. Sistem ručnog pakovanja i merenja droge je potpuno zamenjen. Naime, obično se marihuana pakuje mehanički, a ovi kriminalci su taj sistem primenili i na pakovanje kokaina, što do sada nije praksa. Policija je zaplenila sve mašine tokom pretresa kuće jednog od osumnjičenih - pišu mediji.

Akcija i dalje u toku

Policijska istraga je, kako je precizirano, otpočela u aprilu, kada je federalna policija u saradnji sa Američkom agencijom za borbu protiv droge otkrila da postoji grupa Srba koji kroz luku Santos prebacuju kokain.

U jednom od brodova u kojima je tada nađena droga kokain je bio sakriven u tovaru kikirikija.

Brazilska policija je u utorak ujutru izdala nalog za hapšenje 13 osoba i 12 naloga za pretres, a istog dana je uhapšeno petoro ljudi među kojima dva Srbina. Akcija je još uvek u toku, a brazilske vlasti još nisu saopštili imena uhapšenih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading