Kampovali na Fruškoj Gori, a onda je počela drama: Promrzli mladići u poslednji čas spaseni iz snega

Autor: informer.rs, Republika

Hronika

15.12.2018

23:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Fruškoj gori danas se odvijala prava drama zbog spašavanja iz snega dvojice mladića iz Kule, starih 21 i 22 godine, koji su u noći između petka i subote kampovali na ovoj vojvođanskoj planini.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

- Oni su došli na Frušku goru, sa namerom da provedu noć pod šatorom u snežnom ambijentu. Međutim, cele noći je padao jak sneg i kada su izjutra isašli iz šatora nisu mogli da se orijentišu. Sve staze i putokazi su bili zavejani, a bezuspešno su kroz visok sneg tražili neki orijentir. Na nesreću, nije bilo ni signala mobilne telefonije - kaže za Informer izvor iz Nacionalnog parka ” Fruška gora”.

Lutanje je trajao duže vreme, sve dok nisu dobili signal mobilne, pa su obavestili Spasilačku službu Srbije, koja je odmah o tome javila kolegama čuvarskoj službiž NP ” Fruška gora”. Ekipe su odmah izašle na teren i krenule u potragu za mladićima, uspeli su da im objasne kako da dođu do manastira Rakovac, od kog su bili udaljeni oko sat vremena hoda.

Koordinator akcije Konstantin Plužarević izjavio je da su mladići imali promrzline i da su bili dezorijentisani, ali da je na svu sreću sve prošlo bez težih posledica.

Iako Fruška gora ne spada u planine gde stradaju planinari i izletnici, iz Nacionalnog parka upozoravaju da je u zimskom periodu posebno je rizično planinarenje i pešačenje, jer su mnogi orijentiri zatrpani snegom, a ukoliko oprema i garderoba nisu adekvatni može doći i do smrzavanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading