Vođe škaljarskog i kavačkog klana su iza rešetaka, ali borba tek počinje: Ovo su kandidati za naslednike šefova podzemlja

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

14.12.2018

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su se vođe dva najozloglašenija crnogorska klana, "škaljarski" i "kavački", našli iza rešetaka, postavlja se pitanje ko će preuzeti kontrolu nad ovim grupama. Kao potencijalni naslednici Jovice Vukotića, vođe "škaljaraca" i Slobodana Kašćelana, vođe "kavčana" koji je danas uhapšen u Češkoj, navodi se nekoliko ljudi.

RepublikaFoto: youtube.com/Vijesti Online
Jovica Vukotić

Škaljarski klan

Vođa škaljarskog klana je Jovica Jovan Vukotić, koji je, prema pisanju medija, pod zaštitom Luke Bojovića i Filipa Koraća. Vukotić je poreklom sa Čeva kod Cetinja, a u Kotor je došao sa bogatstvom koje se procenjuje na stotine miliona evra. Mediji prenose da je bogatstvo stekao van Crne Gore preprodajom droge.

Vukotić, koji ima srpsko i crnogorsko državljanstvo, uhapšen je 10. septembra u Turskoj sa lažnim dokumentima i deportovan je u Srbiju. Trenutno se nalazi u zatvoru i sudi mu se zbog falsifikovanje pašosa za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do pet godina zatvora. Tužilaštvo traži da ga sud osudi na godinu i po dana zatvora.

Pred našim nadležnim organima priznao je da je koristio lažni pasoš, ali da u Srbiji nije počinio nijedno krivično delo, da bi ga teretili.

On je tom prilikom negirao da je vođa škaljarskog klana.

Grčka je za njim raspisala poternicu zbog šverca 135 kilograma kokaina, a Crna Gora ga sumnjiči za utaju poreza. Za ovo drugo delo, po zamolnici crnogorskih vlasti, saslušavan je u Srbiji, ali se branio - ćutanjem.

Kao njegov potencijalni naslednik spominje se njegov brat Igor Vukotić. Igor je uhapšen sa bratom u Turskoj. Crnogorska policija potražuje Igora Vukotića u predmetu koji se vodi za pokušaj likvidacije policijskih funkcionera.

Igor Vukotić se dovodi u vezu sa grupom Ranka Radulovića zbog planiranja ubistava policijskih funkcionera, ali i pripadnika kavačkog klana. Taj postupak je proglašen tajnim i za sada nije poznato da li je on izručen Crnoj Gori.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Braća Vukotić, nekoliko puta bili su meta napada u Kotoru i Beogradu. Još 2008, na priobalnom putu u Dobroti kod šanka "Malibu", na BMV Jovice Vukotića ispaljeno je nekoliko hitaca iz automatskog oružja.

Na kuću Jovičinog i Igorovog oca Veska u avgustu 2013. godine bačena je kašikara, a u eksploziji niko nije povređen, mada je oštećeno nekoliko parkiranih automobila.

Još jedno ime koje se dovodi u vezu sa vrhom klana jeste Igor Dedović. Prvostepenom presudom Dedović je osuđen na dve godine i dva meseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Nakon presude Dedović je u pismu "Vijestima" saopštio da je njegov DNK podmetnut na traci kojom je oblepljeno i upakovano oružje. On tvrdi da nema veze sa klanovima i da je poslednjih godina veoma retko dolazio u Crnu Goru.

Kavački klan

Vođa "kavačkog" klana Slobodan Kašćelan (55) uhapšen je juče u Češkoj. Kašćelan je široj javnosti postao poznat nakon neuspelog atentata u leto 2016. godine u Novom Sadu, a zvanično se nalazi u bekstvu.

On je nakon pokušaja atentata navodno obećao da će zbrisati sa zemlje sve "škaljarce" - do poslednjeg.
Crnogorska policija u zvaničnom saopštenju navodi da Kašćelana traže zbog sumnje da je počinio krivično delo ubistva u pokušaju, stvaranja kriminalne organizacije i zelenaštva.

Pored njega, kao jedan od vođa klana spominje se i Radoje Zvicer. Prema poslednjim informacijama, Zvicer se navodno krije pod lažnim imenom i sa lažnom ličnom kartom na ime jednog državljanina Bosne i Hercegovine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je krajem jula u poslednjem trenutku izbegao hapšenje tokom poslednje akcije policije na Kosovu i Metohiji, a kako prenosi Dan on je prema operativnim podacima bezbednosnih službi, napustio Prištinu dan pred hapšenje Podgoričanina Marija Miloševića.

Zvicer je jedno vreme boravio u Prištini odakle je koristeći lažna dokumenta putovao u Istanbul, Beč i Cirih, a iako se policija nadala da će i on biti lišen slobode, u akciji koju su pripremali desetak dana, Zvicer je neposredno pred hapšenje uspeo da napusti mesto na kome je povremeno koristio.

Policija je imala podatke da Zvicer koristi lažna dokumenta na ime Josipa Babića iz Bosne i Hercegovine, čoveka koji je rođen u Nirnbergu i nikada nije vadio dokumenta u BiH.

Zvicer je u septembru lociran u Nemačkoj i navodno je pitanje dana kada će i on biti uhapšen. Za sada, on se i dalje nalazi na slobodi.

Kao član kavačkog klana spominje se i Igor Božović. Nakon što je u avgustu prošle godine pušten iz podgoričkog zatvora - gde je bio zbog šverca kokaina iz Južne Amerike - izbegao je istragu u drugim predmetima i pobegao iz Crne Gore.

I dalje je u bekstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading