Šta se ovo dešava? Trojica osuđenika u niškom zatvoru ubijena za 3 dana!

Autor: politika.rs

Hronika

28.11.2018

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osuđenik Ivan Ilić (40) koji je u KPZ u Nišu izdržavao sedmogodišnju kaznu zbog šverca kokaina, a koji je pre dva dana ubijen dok je sa drugim osuđenicima "sređivao" travnjake u niškoj tvrđavi, nije se nikada nadležnima požalio da strahuje za život, niti da mu je bezbednost ugrožena u zavodu ili van njega.

RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo pravde

Kako je rečeno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Ilić nije bio problematičan tokom izdržavanja kazne. Nije disciplinski kažnjavan, nije kršio kućni red, niti je bio opominjan. Na slobodi je proveo tri godine i sam se javio na izdržavanje kazne. Da će Ilić biti radno angažovan upravo na uređenju javnih površina, odlučila je uprava zavoda u kojoj je on izdržavao kaznu.

– Osuđenici u zatvorenom odeljenju mogu da budu radno uposleni samo unutar zavoda, a osuđenici u poluotvorenom i otvorenom odeljenju van zavoda. Podsećamo da je radno angažovanje na dobrovoljnoj osnovi osuđenika i da zato dobijaju nadoknadu u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija – navode u upravi.

Iako su trojica osuđenika na izdržavanju kazne ubijena za tri dana (Ivan Ilić u ponedeljak, K. J. u noći između subote i nedelje i Predrag Mitrović u petak) u upravi kažu da ni bezbednost osuđenih, ni bezbednost u zatvorima nije ugrožena. Bezbednost svakog osuđenika ponaosob i samih zavoda stalno se procenjuje.

Prema podacima uprave, u toku prošle godine nije bilo ubistava osuđenih osoba, dok su dva zabeležena u 2016, a jedno u 2015. godini.

Govoreći o tragičnom događaju u KPZ za maloletnike u Valjevu, u kojem je osuđenik K. J. ubio drugog osuđenika B. D., u upravi napominju da su njih dvojica bila zajedno u zavodskom stacionaru od jula ove godine.

– Tokom pet meseci boravka u istoj sobi, nijednom nije došlo do verbalnog ili fizičkog sukoba između njih dvojice. U protivnom, shodno našim procedurama, služba za obezbeđenje bi ih razdvojila i razmestila u druge sobe. Takođe, vaspitač iz službe za tretman je bio u stalnom kontaktu sa K. J., a svakodnevno ih je obilazilo i medicinsko osoblje – objašnjavaju u upravi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading