Sud doneo odluku o sudbini Luke Bojovića!

Autor: Republika

Hronika

23.11.2018

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bojoviću i Milisavljević su u španskom zatvoru gde služe kazne zatvora od 18, odnosno 21 godine zatvora zbog arsenala oružja koje je pronađeno u njihovim stanovima u Valensiji.

RepublikaFoto: Public
Luka Bojović

Iako je Vrhovni kasacioni sud (VKS) utvrdio da su Specijalni i Apelacioni sud povredili zakon pravosnažnim oslobađajućim presudama u korist Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića kojima su oslobođeni od optužbi za zločinačko udruživanje i tri ubistva i dva pokušaja ubistva tokom 2004. godine, presuda nije ukinuta.

Prema srpskim procesnim zakonima, kada se utvrdi povreda zakona u korist okrivljenog, odlukom Vrhovnog kasacionog suda se ne mogu izmeniti presude kojima je pivređen zakon.

Svojom odlukom VKS je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužilaštva kao osnovan i, kako je objavljeno na sajtu suda, utvdio da je pravnosnažnim presudama u korist okrivljenih povređen zakon. Po oceni VKS, osnovano se zahtevom za zaštitu zakonitosti RJT, koji je iniciralo Tužilaštvo za organizovani kriminal ukazuje da su pobijane pravnosnažne presude donete uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka kada je reč o nizu predloga tužilaštva koje je sud odbio da izvede kao dokaz. Konstatuje se, pored ostalog, da sud nije na nedvosmislen način obrazložio svoje zaključke da su navedeni dokazi izričito suprotni bilo kojoj normi pravnog poretka Republike Srbije, niti je pružio argumentaciju da su dokazi suprotni međunarodnim standardima ljudskih prava u krivičnom postupku.

Spornim presudama Specijalnog suda iz maja 2015. godine i pravosnažnom presudom Apelacionog suda iz decembra iste godine, Luka Bojović i Vladimir Milisavljević su oslobođeni optužbi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva 2004. godine. Istom odlukom, nekadašnji pripadnik kriminalnog "zemunskog klana" Sretko Kalinić osuđen je na 35 godina zatvora zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, a Miloš Simović na 30 godina zatvora zbog jednog ubistva i jednog pokušaja ubistva.

Bojović je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je preuzeo vođstvo nad "zemunskim klanom" i da je nalagao ubistva. Bojoviću i Milisavljević su u španskom zatvoru gde služe kazne zatvora od 18, odnosno 21 godine zatvora zbog arsenala oružja koje je pronađeno u njihovim stanovima u Valensiji. Tužilaštvo za organizirani kriminal teretilo je Bojovića i ostale za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih tjelohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su nastradali prilikom pokušaja ubistava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading