Kalezić je poslednja žrtva krvavog rata kriminalnih klanova: Evo ko je sve likvidiran u brutalnim okršajima "škaljaraca" i "kavčana"

Autor:

Hronika

19.11.2018

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvoreni rat između škaljarskog i kavačkog klana u kojem je bilo i kolateralnih žrtava počeo je 2014. godine nakon nestanka skoro 300 kilograma kokaina iz skladišta u Valensiji. Poslednji u nizu je Vesko Kalezić koji je ubijen danas u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Hapšenje škaljaraca

Već četiri godine traje sukob između njih, a u brutalnim obračunima koriste eksploziv, bombe i snajpere. Do decembra 2017. godine u krvavom ratu dva klana ubijene su 24 osobe, a sukobi ni danas ne prestaju, pa se procenjuje da je mafijaški obračun odneo preko 40 žrtava. 

Mediji prenose da su oba kriminalna klana u trgovini drogom zaradili ogromne sume novca kojima finansiraju rat.

RepublikaFoto: youtube.com/Vijesti Online
Jovica Vukotić

VOĐE ŠKALJARSKOG KLANA

Vođa škaljarskog klana je Jovica Jovan Vukotić, koji je, prema pisanju medija, pod zaštitom Luke Bojovića i Filipa Koraća. Vukotić je poreklom sa Čeva kod Cetinja, a u Kotor je došao sa bogatstvom koje se procenjuje na stotine miliona evra. Mediji prenose da je bogatstvo stekao van Crne Gore preprodajom droge.

Većina članova škaljarskog klana su rođeni Kotorani. Škaljarski klan je navodno u sukobu sa grupom Darka Šarića. Za vođu klana spominje se i Jovanov brat, Igor Vukotić, kao i Vladan Radoman.

 

 

Kao član ovog klana spominje se Milić Minja Šaković, brat od strica brutalno likvidiranog Miloša Šapovića, ali i Igor Dedović i Dalibor Đurić. Braća Vukotić su u sukobu i sa grupom "Maksimus" koju vode saradnici pokojnog Dragana Dudića Frica, kao i sa istaknutim pojedncima crnogorskog podzemlja: Ivanom Delićem, grupom ubijenog Armina Muše Osmanagića, porodicama Šaranović i Radonjić.

VOĐE KAVAČKOG KLANA

Ovaj klan vode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Na Kašćelana i njegovog telohranitelja Vladana Vučković iz Herceg Novog, pokušan je atentat u Novom Sadu u maju 2016. Muškarac na motoru ispalio je rafal metaka na audi A6 u kojem su se nalazila njih dvojica. Kašćelan je tom prilikom ranjen u trbuh, a nakon pokušaja atentata obećao je da će sve škaljarce "zbrisati s lica Zemlje, do poslednjeg". Mediji su preneli da su "kavači" mnogo luđi od škaljaraca, ali da poseduju kriminalni kodeks.

Početak rešetanja između klanova

19. februara 2015: U Bloku V u vazduh je dignut "audi" Milana Vujotića. Iste noći na Novom Beogradu ubijen je Cetinjanin Goran Radoman.
17. maja 2015: Životom je platio Budvanin Saša Marković. Utvrđeno je da je ubijen greškom, a da je meta bio njegov kum Goran Đuričković.
26. juna 2015: Ivan Lopičić ubijen je na kućnom pragu u kotorskom naselju Sveti Vrači, u ulazu zgrade u kojoj je živio. Lopičić je, prema podacima bezbjednosnih službi, bio blizak „škaljarskom klanu“.
27. oktobra 2015: Goran Đuričković ubijen iz snajpera  u Budvi.

9. aprila 2016: Srđan Vlahović ubijen je u kotorskom naselju Dobrota. Ubica je pucao na Vlahovića dok je sedeo u automobilu iz kojeg je prodavao cigarete.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
5. septembra 2016: Kotorani Goran Biskupović (28) i njegov prijatelj Miloš Bošnjak (25) ubijeni su kada je nepoznati napadač aktivirao eksplozivnu napravu dok su potom išli ka porodičnoj kući Biskupovića u naselju Muo. Biskupović je bio član škaljarskog klana.
22. septembra 2016: Dalibor Đurić, član škaljarskog klana, ubijen je snajperom u spuškom zatvoru. Za učestvovanje u ubistvu osumnjičeni su Kotorani Miloš Trbo i Dejan Pavićević.

10. oktobra 2016: Cetinjanin Radomir Đuričković ubijen je na Cetinju. Đuričković je bio kum Gorana Radomana, a istragom je utvrđeno da iza ubistva stoji "kavački klan". Za ubistvo Đuričkovića osumnjičeni su Mario Milošević, Vukan Vujačić i Igor Mašanović.

 

 

7. decembra 2016: Budvani Đorđe Boreta i dr Dragan Zečević ubijeni su u Bečićima. Zečević je bio slučajna žrtva. Istraga je ukazala da je likvidaciju naručio "kavački klan"

19. januara 2017: Đorđe Sekulović ubijen je u neposrednoj blizini Osnovne škole "Maksim Gorki". Eksplozivna naprava je aktivirana ispod njegovog automobila. Teške povrede tada je zadobila Jelena Korać. Sekulović je bio povezan sa "kavačkim klanom".

I 2017. bila turbulentna

Prvo ubistvo u 2017. godini je počinjeno u Podgorici 21.01, kada je stradao 30-godišnjeg Đorđe Sekulović. Nepoznata osoba sredinom januara postavila je bombu ispod njegovog "reno megana". Spekuliše se da je Sekulović stradao zbog bliskih odnosa sa Podgoričaninom Mariom Miloševićem, za kojim se traga zbog ubistva Cetinjanina Radomira Đuričkovića.

Dva meseca kasnije ispred kuće u Budvi ubijen je 79-godišnji Slobodan Šaranović. Veruje se da su ga likvidirali plaćenici vođe zemunskog klana Luke Bojovića kako bi osvetio ubistvo brata Nikole, koje je, kako se sumnja, organizovao upravo Šaranović.

 

 

Sredinom jula u Baru je ubijen Igor Mitrović zvani Špiro. Barska policija u kratkom roku rasvetlila je zločin i kao ubicu identifikovala 54-godišnjeg Nikolu Jovanovića iz Zaječara. 

Samo nekoliko dana kasnije u Herceg Novom ubijen je 66-godišnji Niko Roganović. Ubice nisu pronađene. Za ovaj zločin se smatra da je nastavak obračuna kotorskih kriminalnih grupa jer sinovac ubijenog Roganovića - Vladimir, važi za visokokotiranog člana "kavačakog" kriminalnog klana na čijem čelu se nalazi odbegli Slobodan Kašćelan.

 

 

Likvidacije su nastavljene i u septembru kada su u kafe baru "Auto zeta" u Podgorici nepoznate osobe ubile Ivana Nedovića i ranile Milića Minju Šakovića koji je, prema operativnim podacima policije, član "škaljarskog klana". Veruje se da je meta ubica bio upravo Šaković.
Samo nekoliko dana kasnije u Kotoru je ubijen bivši fudbaler, Goran Lenac, i to dok je trčao na stadionu. Policija ga je smatrala članom "kavačkog klana". Za ovo ubistvo osumnjičen je Kotoranin Nikola Mršić za kojim je raspisana međunarodna poternica.
U obračunu kriminanih klanova, veruje se da je ubijen i Nikšićanin Pero Damjanović, koji je važio za člana "škaljarskog klana". Nestao je početkom septembra, a telo u fazi raspadanja pronašli su meštani Kobiljeg dola kod Cetinja, sredinom oktobra. Telo je bilo prekriveno zemljom, a obdukcijom je utvrđeno da je ubijen iz vatrenog oružja.
Poslednje ubistvo u 2017. godini dogodilo se u noći između 20. i 21.decembra u centru Berana. Nepoznate osobe sasule su kišu metaka u 36-godišnjeg Danijela Mandića, koji je ranije bio u zatvoru zbog droge.

KRVAVI RAT KOTORSKIH KLANOVA ODNOSI NEVINE ŽRTVE: Evo zbog čega je počela serija brutalnih likvidacija

* Nikšićanin Davorin Baltić (41), koji se dovodi u vezu sa crnogorskim "kavačkim klanom", ubijen je u noći između 1. i 2. januara, u "sačekuši" na Vračaru, što je početak niza likvidacija u 2018. godini. Filip Korać, predstavljen kao "vođa škajljaraca" naručio je ubistvo Davorina Baltića na Vračaru.

* Sukob dva zaraćena kotorska klana se nastavio ubistvima Podgoričana Miloša Šakovića i Dražena Čađenovića. Šaković, blizak "škaljarcima", ubijen je 1.04 usred Podgorice naočigled brojnih građana. "Kolateralna šteta" likvidacije bio je anonimni gost kafića - Radivoje Jovanović (42). Dan ranije bombom je ubijen Dražen Čađenović, blizak barskom klanu Alena Kožara, omiljenih crnogorskih saradnika grupe Luke Bojovića. 

* Redakcija portala Republika.rs došla je u posed ekskluzivnog snimka ubistva Miodraga Kruščića, suvlasnika diskoteke "Bigl", koji je 21. maja svirepo likvidiran u bašti kafića u podgoričkom naselju Stari aerodrom. Kruščić je najverovatnije ubijen zbog poslovnih odnosa sa pripadnicima škaljarskog klana i to iz pištolja marke "glok" kalibra 9 mm.

* Rat crnogorskih klanova zbog droge u srpskoj prestonici odneo još jednu žrtvu 23.06, kada je iz automobila u pokretu sa sedam metaka likvidiran Nikšićanin Sava Stevović (45).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading