Merkel: Svaki turski građanin može da dođe u Nemačku

Autor: Tanjug

Svet

10.09.2017

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi visoki nemački političari odbacili su danas upozorenje koje je Turska uputila svojim građanima da ne putuju u Nemačku, pri čemu je Merkel poručila da svaki turski građanin može da dođe u njenu zemlju, "u kojoj vlada sloboda mišljenja i vladavina prava, a novinare ne hapse".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Poziva turske državljane u Nemačku: Angela Merkel

- Ovde nijedan novinar nije uhapšen, nijedan novinar nije stavljen u pritvor dok traje istraga protiv njega, mi imamo slobodu mišljenja i vladavinu prava. I time se ponosimo - rekla je Merkel na skupu u Delbruku na zapadu Nemačke, prenosi AP.

Šef kancelarkinog kabineta Peter Altmajer opisao je tursko upozorenje na Tviteru kao "neslanu šalu" i dodao: "Poređenja s nacistima vređa našu čast".

Istovremeno, izazivač Merkelove na predstojećim izborima u Nemačkoj, Martin Šulc iz redova socijalodemokrata, naveo je na Tviteru da je "činjenica da se u Turskoj, a ne u Nemačkoj, novinari koji izražavaju svoje mišljenje stavljaju u zatvor".

Ministarstvo spoljnih poslova Turske navelo je, kao razloge za upozorenje koje je u subotu uputilo turskim građanima, da je u Nemačkoj pojačana krajnje desničarska i rasistička retorika uoči izbora koji će biti održani 24. septembra.

Turska i Nemačka su u zategnutim odnosima nakon što je Turska pritvorila najmanje 10 nemačkih državljana iz, kako Berlin smatra, političkih razloga, a među njima i dva novinara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading