BRIKS BOMBA: Rađanje multipolarnog sveta

Autor: standard.rs

Svet

09.09.2017

04:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što je BRIKS spremio na geoekonomskom planu ne tiče se samo Evroazije već celog Globalnog juga, piše poznati novinar i geopolitikolog Pepe Eskobar. Njegovu poslednju kolumnu, uz redakcijsku opremu, prenosimo u celosti.

RepublikaFoto: Tanug/AP
Oni će promeniti svet: Predsednici Rusije, Kine i Indije

Godišnji BRIKS samit u Sjamenu - gde je predsednik Si Đinping nekad bio gradonačelnik - nije mogao imati užareniji geopolitički kontekst. Još jednom, važno je imati na umu da trenutno jezgro akronima BRIKS čine slova R i K, odnosno rusko-kinesko strateško parterstvo. To je od ključne važnosti kad se radi o korejskoj šahovskoj tabli, jer obe zemlje dele granicu sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom (DNRK).

Veto na rat

Peking je stavio konačni veto na rat, čega je Pentagon itekako svestan. Pjongjangov šesti nuklearni test, premda planiran unapred, dogodio se samo tri dana nakon što su američki strateški bombarderi B-1B, sposobni da nose nuklearno oružje, izveli sopstvenu "probu", zajedno sa četiri F-35 i nekoliko japanskih F-15.

Svako ko poznaje situaciju na Korejskom poluostrvu znao je da će uslediti odgovor DNRK na ove jedva prikrivene testove "obezglavljivanja". Zbog toga se sve vratilo na jedini razuman predlog koji se nalazi na stolu: rusko-kinesko "dvostruko zamrzavanje", što se odnosi na zamrzavanje vojnih vežbi SAD, Japana i Južne Koreje, sa jedne, i severnokorejskog nuklearnog programa, sa druge strane, odnosno fokusiranje na diplomatiju.

Bela kuća se, umesto toga, pozvala na zloglasne "nuklearne mogućnosti“ kao mehanizam za rešavanje konflikta.

Što se tiče fronta na Doklamu, barem su Nju Delhi i Peking, nakon dva napeta meseca, postigli dogovor o "brzom povlačenju" trupa sa granice. Ova odluka je direktno povezana sa približavanjem samita BRIKS, gde su Indija i Kina mogle da se žestoko obrukaju.

Indijski premijer Narendra Modi već je probao da odigra sličan destruktivni gambit pre samita BRIKS u Goi prošle godine. Tada je insistirao da Pakistan bude proglašen "terorističkom državom", na šta su Rusija i Kina s pravom stavile veto. Modi je takođe demonstrativno bojkotovao samit Inicijative pojas i put (BRI) u Hangdžou prošlog maja, prevashodno zbog Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora.

Indija i Japan sanjaju o suprotstavljanju Inicijativi pojas i put prividom konektorskog projekta pod imenom Azijsko-afrički koridor rasta (AAGC). Verovanje da će AAGC – sa samo delom bogastva, energije, obima i sredstava koje ima BRI – ukrasti šou je ništa drugo nego puštanje mašti na volju.

Volstrit upravlja Brazilom

Brazil se sa svoje strane upleo u socio-političku tragediju epskih razmera, "predvođen“ vampirskom korumpiranom ništarijom (non-entity) Temerom Uzurpatorom. Brazilski predsednik Mišel Temer došao je u Sjamen sa željom da kineskim investitorima uvali "njegovih" 57 velikih tekućih privatizacija, uključujući i korporativno rudarenje zlata u Amazonskom prirodnom rezervatu veličine Danske. Dodajte na to masovne rezove socijalnih izdataka i usvajanje krajnje antiradničkih zakona i dobićete sliku Brazila kojim trenutno upravlja Volstrit. Cilj je da se profitira od pljačke, što brže.

BRIKS - ova Nova razvojna banka (NDB) - kontrateža Svetskoj banci - očekivano je ismejana širom Beltveja. Sjamen je pokazao da NDB tek počinje da finansira BRIkS projekte. Pogrešno je porediti je sa Azijskom bankom za infrastrukturne investicije (AIIB). Investiraće u različite vrste projekata, pri čemu će AIIB biti više fokusirana na Inicijativu pojas i put. Cilj im je komplementaran.

Na globalnoj pozornici, BRIKS je već velika pretnja unipolarnom svetu. Si je u Sjamenu učtivo rekao da bi "naših pet zemalja trebalo da imaju aktivniju ulogu u globalnom upravljanju".

I upravo je u Sjamenu uveden "dijalog" sa Meksikom, Egiptom, Tajlandom, Gvinejom i Tadžikistanom, što je put ka BRIKS Plus konceptu širenja partnerstva/saradnje, koji je u ime Pekinga prošlog marta predstavio ministar spoljnih poslova Vang Ji.

BRIKS plus

Moguće je da ćemo pre kraja 2017. videti novi primer rada BRIKS Plusa. Kao odgovor na smrt TPP biće lansirano Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo (RCEP). Za razliku od onoga što se tvrdi u bujici zapadnih spinova, RCEP ne "predvodi" Kina. Njegov deo su i Japan, Indija, Australija i 10 drugih članica ASEAN (Asocijacija zemalja Jugoistočne Azije). Glavno pitanje je kojoj vrsti igrarija će pribeći Nju Delhi kako bi poktopao RCEP, paralelno sa bojkotovanjem Inicijative pojas i put.

Patrik Bond iz Johanesburga izneo je značajnu kritiku, tvrdeći da "centrifugalne ekonomske snage" razbijaju BRIKS, zahvaljujući prekomernoj proizvodnji, prezaduživanju i deglobalizaciji. On taj proces naziva "propašću Sijevog željenog centripetalnog kapitalizma".

Ne mora nužno biti tako. Nikad ne potcenjujte snagu kineskog centripetalnog kapitalizma – posebno kada BRI prebaci u veću brzinu. 

Tek kada je predsednik Putin uzeo reč, otkrivena je prava BRIKS senzacija. Putin - geopolitički i geoekonomski - stavlja akcenat na "pravedan multipolarni svet, nasuprot protekcionizmu i novim barijerama u globalnoj trgovini“. Poruka ne može biti jasnija.

Morala je da bude pomenuta sirijska tačka preokreta, gde je Peking tiho ali čvrsto podržao Moskvu:

- U velikoj meri zahvljajući naporima Rusije i drugih zainteresovanih zemalja, stvoreni su uslovi za poboljšanje situacije u Siriji.

Korejsko poluostrvo

Što se tiče Korejskog poluostrva, jasno je da Rusija i Kina razmišljaju na isti način: "Situacija je na ivici konflikta velikih razmera“.

Putinova procena je oštra jednako koliko je rusko-kineski predlog rešenja razuman:

"Pritiskanje Pjongjanga da obustavi nuklearni raketni program je pogrešno i beskorisno. Probleme regiona trebalo bi rešavati samo putem direktnog dijaloga svih zainteresovanih strana, bez ikakvih preduslova".

Putinov i Sijev koncept multilateralnog poretka je jasno uočljiv iz ekstenzivne Sjamenske deklaracije, u kojoj se za Avganistan predlaže mir zasnovan na principu "Avganistan Avganistancima“ („Afghan-led and Afghan-owned“) i proces nacionalnog pomirenja, "uključujući Moskovski format konsultacija" i "Srce Azije – Istanbulski proces". (Moskovski format i Srce Azije - Istanbulski proces su regionalne platforme za dijalog azijskih država o situaciji u Avganistanu i neposrednoj okolini)

To je kodni naziv za panazijsko (a ne zapadno) rešenje avganistanskog problema uz posredstvo Šangajske organizacije za saradnju, koju predvode Rusija i Kina, i gde je Avganistan posmatrač i budući punopravni član. 

Udar na dolar

Potom Putin iznosi krunski argument:

- Rusija deli zabrinutost zemalja BRIKS zbog nepravednosti globalne finansijske i ekonomske arhitekture, koja ne uzima u obzir rastuću težinu ekonomija u razvoju. Spremni smo da, zajedno sa našim partnerima, radimo na promovisanju reformi međunarodne finansijske regulative kako bi se prevazišla prekomerna dominacija ograničenog broja rezervnih valuta.

- Kako bi se prevazišla prekomerna dominacija ograničenog broja rezervnih valuta - je najljubazniji način da se pomene ono o čemu BRIKS godinama razgovara - kako zaobići američki dolar i petrodolar. Peking je spreman da podigne igru na viši nivo. Kina će ubrzo lansirati ugovor o naftnim fjučersima u juanima, koje će biti moguće konvertovati u zlato.

To znači da će Rusija i Iran (kao još jedan od ključnih čvorova evroazijske integracije) moći da zaobiđu američke sankcije trgujući energentima u sopstvenim valutama ili u juanu. Ovaj potez je istinski win-win za Kinu; juan će biti moguće konvertovati u zlato na berzama u Šangaju i Hong Kongu.

Nova trijada nafte, juana i zlata je zapravo trostruko dobitna kombinacija (win-win-win). Ukoliko prodavci energenata žele da, umesto u juanu, budu plaćeni u fizičkom zlatu - nema problema. Ključna poruka je da se zaobilazi američki dolar.

Rusija i Kina - kroz Rusku centralnu banku i Narodnu banku Kine - već neko vreme rade na mogućnosti međusobne razmene rublji i juana. Jednom kad se taj trend proširi od BRIKS do potencjalnih BRIKS Plus članica a potom i širom Globalnog juga, reakcija Vašingtona će biti bombastična (nadajmo se ne bukvalno).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading