Vašington Moskvi sprema obojenu revoluciju

Autor: sputniknews.com

Svet

25.08.2017

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kakve zavere kuje Vašington uoči predsedničkih izbora u Rusiji? Hoće li se i na koji način SAD umešati u ruske izbore? Može li Vašington da ostvari svoj stari san: organizuje moskovski Majdan i skine Putina sa vlasti? To su samo neka od pitanja koja su pokrenuta u ruskoj javnosti uoči predsedničkih izbora zakazanih za mart iduće godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ništa od boljih odnosa: Vladimir Putin i Donald Tramp

Ruski politikolozi nemaju dilemu - Sjedinjene Države se aktivno spremaju za ruske izbore i pokušaće na sve načine da se umešaju u izbornu kampanju. Više od svega vašingtonske jastrebove iritira ruski predsednik i spremni su da učine sve samo da mu vide leđa.

I zvanična Moskva je uverena da će Sjedinjene Države pokušati da se mešaju na predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji, ali ističe da to neće dozvoliti.

Uzdrmati Putina iznutra

Vašington, međutim, uverava Moskvu da nema nameru da se meša, ali u takva obeććanja niko ne veruje. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je nedavno izjavio da je to "u američkoj tradiciji", a da oni možda to "čak i ne smatraju mešanjem, jer im je, moguće, ušlo u krv".

Ruska stručna javnost ističe da u te svrhe SAD koriste najrazličitije tehnologije, mehanizme i instrumente. Očekuje se da će Vašington mobilisati nevladine i nekomercijalne organizacije, medije i blogosferu kako bi diskreditovao proceduru i rezultate glasanja, mada malo ko u Moskvi veruje da je američka propaganda sposobna da ostvari zamišljeno.

Eksperti su uvereni da je na smenu vlasti u Rusiji usmerena i sva politika antiruskih sankcija. Neprestano jačanje sankcija je, kako objašnjavaju, nastavak politike mešanja SAD u poslove drugih zemalja. Sve te sankcije imaju za cilj da izazovu nezadovoljstvo kod Rusa vlašću i konkretno - Vladimirom Putinom.

Drugim rečima, cilj takvih akcija je da uzdrmaju Rusiju iznutra.

Američki stratezi razvijaju političke tehnologije kojima pokušavaju da ubede Ruse da su svi njihovi problemi i teškoće posledica "loših poteza" Kremlja, pre svega predsednika zemlje i da je Putin kriv za sve.

Međutim, ruski analitičari ističu da svi pokazatelji govore o tome da se situacija u ekonomiji i socijalnoj sferi poboljšava zahvaljujući radu ruskih vlasti na svim nivoima. Vlast, a na prvom mestu predsednička, kako kažu, čini sve da operativno rešava glavne probleme stanovništva.

I poslednja odluka Vašingtona da ograniči izdavanje viza ruskim građanima u Moskvi se takođe tumači kao pokušaj SAD da demonstrira svoju silu, izazove nezadovoljstvo kod dela građana i pokaže navodnu "nepromišljenost" ruskih vlasti.

Obojene revolucije

Sa druge strane, u Moskvi ne zaboravljaju da je mešanje u poslove drugih država, "organizovanje obojenih revolucija" i svrgavanje režima stara praksa Amerikanaca. Takvi tzv. "projekti" za rušenje legitimnih vlasti su u zemljama bivšeg SSSR-a, Bliskog Istoka, Afrike, Azije i Latinske Amerike doveli do haosa, ratova i masovnih katastrofa. Primer je ISIS - teroristička organizacija, "rođena" u senci agresije SAD na Irak.

Nije slučajno Vladimir Putin, nastupajući na Generalnoj skupštini UN pre skoro dve godine i govoreći o međunarodnom terorizmu, uzrocima i posledicama, zapadne lidere upitao: "Da li makar sada shvatate šta ste uradili?!"

Jedan američki novinar je čak izbrojao da su SAD od svgravanja Slobodana Miloševića organizovale najmanje 64 "obojene revolucije" u svetu. 

Rusi su narod koji nema kratko pamćenje. Oni se sećaju kako se Vašington mešao i u prošle predsedničke izbore u Rusiji, a i u one pre. O tome je Putin govorio i u nedavnom intervjuu Oliveru Stounu. On, doduše, nije hteo da otkriva detalje tih procesa, ali je pričao o tome kako su u to bile umešane američke diplomate, koje su oko sebe okupljale opoziciju, finansirali je i išle na različite opozicione mitinge.

- 2000. i 2012. godine - uvek je toga bilo. Ali 2012. posebno agresivno. Neću ulaziti u detalje - rekao je Putin.

Putin je to pitanje pokretao i u razgovorima sa tadašnjim američkim predsednikom Barakom Obamom i državnim sekretarom Džonom Kerijem.

- Teško nam je bilo čak i da zamislimo da diplomatsko osoblje može na tako agresivan način da se uključi u predizbornu kampanju u Rusiji. Diplomatski kor bi trebalo da se bavi drugim poslovima, trebalo bi da uspostavlja međudržavne odnose - dodao je ruski predsednik.

Džakovi para

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je takođe nedavno podsetila i kako su SAD devedesetih godina prošlog veka potrošile oko pet milijardi dolara na mešanje u unutrašnje stvari Rusije i kako je obaveštajni personal Ambasade SAD, na čelu sa Majklom Sulikom, nekoliko noc´i bukvalno spavao na džakovima sa parama. Taj novac je potom iz Ambasade odvožen stranim vozilima i predavan nekim (ruskim) partijama i privatnim licima.

- Šta su tada sponzorisali tim novcem - mislim da ćemo i to kad-tad saznati. Sve sa konkretnim imenima, datumima i mestima viđanja - istakla je Zaharova.

I prvi čovek ruske obaveštajne službe, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je nedavno upozorio da zapadni umovi nisu odustali od sprovođenja planova za realizaciju"obojenih scenarija" u Rusiji.

- Obojene revolucije su već tradicionalni instrument politike određenih zemalja koje za cilj imaju narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije… Zapadni konstruktori nisu odustali od planova za realizaciju 'obojenih scenarija' u našoj zemlji. Istovremeno, oni se ne libe izbora metoda pritiskanja protestnih raspoloženja - od spekulacija o privremenim teškoćama socio-ekonomske prirode do otvorenih laži - rekao je on.

Propaganda

Patrušev je istakao da Zapad povećava pokušaje propagandne aktivnosti u Rusiji uz pomoć interneta.

- Talas aktivnosti opozicionih snaga primećuje se uoči savezne izborne kampanje. Nije slučajno da Zapad izdvaja finansijska i materijalna sredstva za nevladine organizacije u Rusiji i stvara tzv. 'nezavisne' medije na ruskom jeziku. Istovremeno se povećavaju pokušaji propagandne aktivnosti na teritoriji Rusije preko interneta - istakao je Patrušev.

On je naglasio da su pokušaji "obojenih revolucija" u Rusiji beznadežni, jer vlasti u potpunosti kontrolišu situaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading