Nemački opozicionar napao kancelarku: Merkelova samo udovoljava Trampu

Autor: b92.net

Svet

15.08.2017

18:36 >> 18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na istoku Evrope kao da NATO pokušava da pokaže da je spreman na veliki napad na Rusiju, kaže Bruno Kram, šef berlinskog ogranka Piratske partije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Da li će ostati saveznici u NATO?! Donald Tramp i Angela Merkel

On dodaje i da misli da je vreme za demilitarizaciju.

- Pozicija kancelarke Angele Merkel je da se praktično sama saginje i obećava da će udvostručiti vojni budžet Nemačke, posle izbora za Bundestag, nije ništa nego znak Donaldu Trampu da je pristala na njegov pritisak - navodi Kram.

Prema njegovim rečima, na sledećim federalnim izborima u Nemačkoj bi trebalo da se glasa da li Nemačka treba da ostane miroljubiva sila ili da se pridruži Trampovom oružanom ludilu. 

Ranije su funkcioneri socijaldemokrata, aktuelni šef diplomatije Nemačke Zigmar Gabrijel i lider SDP u Bundestagu Tomas Operman negativno reagovali na zahtev NATO da Nemačka oko dva odsto svog BDP utroši na odbranu. 

- Mislim da se samo radi o borbi za Bundestag, njihova saopštenja zvuče kao da će ići potpuno drugim putem od CDU, ali su oni svega nekoliko meseci ranije potvrdili da bi uradili kako Tramp zahteva. Podržaće to i drugi političari, ministarka odbrane Ursula von der Lejen, na primer. Vojska jeste u problemu, ima zastarelu opremu, ali je ideja o povećanju ulaganja došla tek posle Trampovog zahteva - naveo je on i dodao:

- Mnogo levičara neće tim putem i koji bi rekli da Nemačka treba da ode iz NATO. Na drugoj strani, postoje ljudi od 'reda i zakona', koji su u konzervativnim partijama i koji žele da se vojska pojača - istakao Kram. 

Upitan šta je njegov stav o tome odgovorio je da je za izlazak iz NATO jer je NATO uradio neke loše stvari. 

- Ipak, do toga neće doći... Ja sam poptuno protiv većeg ulaganja novca u vojsku. Mislim da u ovom momentu ima dovoljno oružja, svuda. Treba raditi na deeskalaciji za koju je potrebna komunikacija umesto igranja oružjem - konstatovao je Kram i zaključio:

- Vreme je za demilitarizaciju, naročito Nemačke... Vreme je da se ode iz NATO, vremena Hladnog rata su gotova - podvukao je Kram za Raša tudej.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading