TRAMPE, ODSAD SI ZA RUSIJU MRTAV!

Autor:

Svet

04.08.2017

08:45 >> 07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski premijer Dmitrij Medvedev žestoko je odbrusio Americi zbog uvođenja nove runde sankcija njegovoj zemlji, poručivši lideru SAD Donadu Trampu, koji je svojim potpisom u sredu podržao udar na Moskvu, da je on odsad mrtav za Rusku Federaciju.

RepublikaFoto: Tanjug

Šef vlade u Moskvi, inače poznat po blažim izjavama tokom javnih nastupa, očigledno nije mogao da prikrije razočaranje zbog ponašanja nove američke administracije, naglasivši takođe da je Vašington nedvosmisleno objavio rat Rusiji.

- Potpis koji je Tramp stavio na zakon o uvođenju novih sankcija je smrt nade da ćemo poboljšati naše odnose sa novom američkom administracijom. Našoj zemlji je objavljen potpuni trgovinski rat - rekao je ruski premijer i poručio da američke kaznene mere, koje osim Rusiji nanose i veliku štetu Evropskoj uniji, svakako neće imati smisla.

- Ovaj režim američkih sankcija biće očuvan decenijama ako se ne dogodi čudo jer zakon koji su SAD sada donele ne može da se otkloni specijalnim predsedničkim dekretima bez saglasnosti kongresa.

Tako će odnosi Rusije i SAD ostati izuzetno napeti uprkos sastavu tog tela ili ličnosti predsednika koji uđe u Belu kuću - naglasio je Medvedev i upozorio da predstoje dalja pogoršanja međunarodnih tenzija, kao i odbijanja da se rešavaju najvažnija pitanja od globalnog značaja.

On je ipak naglasio kako veruje da će Rusija ostati jaka uprkos novim ekonomskim merama, kao i da će se razvijati podjednako kao i prethodnih godina otkad su joj uvođenjem prvih sankcija 2014. zatvorena gotova sva finansijska tržišta.

Juče je i Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, oštro reagovao na stavljanje Trampovog potpisa na zakon koji je prošle nedelje izazvao nezapamćenu buru u javnosti nakon što je većinom izglasan u Kongresu, a zatim i u Senatu. Tada je ostalo još samo da ga ratifikuje predsednik SAD. Zbog toga je postojala mala nada da on neće podleći pritiscima u svojoj zemlji, međutim, to se ipak dogodilo. Naime, Tramp, od kog se očekivalo da će doneti revoluciju kada je u pitanju poboljšanje rusko-američkih odnosa, suočio bi se sa velikim problemima da nije potpisao zakon. Osim što bi bio diskreditovan i napadan da je zaista povezan posebnim interesima s Rusijom, o čemu se u SAD i vodi istraga, njegov veto na novi zakon se praktično ne bi ni važio jer je Kongres ogromnom većinom za taj akt. 

- Verujemo da je ova politika sankcija kratkovida, nezakonita i beznadežna - naveo je Peskov, a zatim poslao i ozbiljno upozorenje.

- Niko ne treba da sumnja da će Rusija štititi i braniti svoje interese - naglasio je on ne precizirajući kakav bi odgovor još Rusija mogla da pripremi.

Podsetimo, Putin je zasad samo naredio da se iz njegove zemlje protera 755 američkih diplomata, što je razbesnelo Ameriku, koja je taj čin nazvala neopravdanim.

Inače, sankcije koje u najvećoj meri pogađaju energetski sektor uvedene su i Severnoj Koreji i Iranu, pa su iranski zvaničnici već najavili odgovor u 16 tačaka. Među njima i jedna koja se odnosi na jačanje vojnih potencijala zemlje, čemu se Amerika žestoko protivila prethodnih godina. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading