Apsolutni hit! "Tajms" tvrdi da je Maša iz poznatog crtanog filma ustvari Putin?!

Autor: pink.rs

Svet

18.11.2018

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kritičari optužuju ruski animirani serijal "Maša i Medved" da se bavi "kremaljskom propagandom" i da je instrument "meke moći" Rusije, piše londonski Tajms.

RepublikaFoto: youtube.com/Get Movies/Tanjug/AP
Da li Maša stvarno liči na Putina

- Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša 'putinovski' - kaže profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče Medveda, autor je podsetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da "promeni lik Rusije u svesti dece s negativnog na pozitivni". U tome je Hibemjagi video pretnju po nacionalnu bezbednost Estonije.

 

 

Istovremeno, letonske kritičare je iznervirala i kapa sovjetskog graničara koju Maša nosi u jednoj od epizoda, dok tera zeca s Medvedove ograde. Prema njihovom mišljenju, Rusija na taj način demonstrira "zaštitu svojih granica".

Broj pratilaca "Maše i Medveda" na engleskom jeziku na Jutjub-kanalu u ovom trenutku je veći od četiri miliona. Ukupan broj pregleda ovog popularnog crtaća prelazi četrdeset milijardi.

Komentarisanje izjava zapadnih kritičara o političkoj propagandi u "Maši i Medvedu" može da bude praćeno samo ironijom, kaže Dmitrij Lovejko, šef studija "Animakord", koji pravi ovaj crtać.

RepublikaFoto: youtube.com/ Maša i Medvedь
Maša i medved

- To je prilično teško komentarisati bez velike ironije. Tajms je trebalo da napiše da se Maša ponaša 'čerčilovski' - kaže on. Lovejko dodaje da se rad "propagandnog organa pri Kremlju... verovatno odlično plaća".

- Nažalost, za 10 godina nismo dobili ni kopejku državnog novca. I nikoga nismo ni molili za to, jer smo mi čisto komercijalni projekat - primetio je Lovejko. On dodaje da autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali "Mašu i Medveda".

- Uvredljivo je to što tako ozbiljan list, umesto da pita nas, navodi mišljenje, na primer, letonskog kritičara. Komentarisati šta je neko o nečemu pomislio prilično je teško - dodao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading