Merkelova: EU već postoji u "više brzina"

Autor: Tanjug

Svet

13.11.2018

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da Evropa "u više brzina” već postoji, ali je naglasila važnost da sve inicijative unutar EU budu otvorene za sve članice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Nemačka kancelaraka je, iznoseći svoju viziju budućnosti Evrope pred Evropskim parlamentom u Strazburu, navela da su mnoge zemlje Centralne i Istočne Evrope zabrinute zbog ideje stvanja modela tzv "Evrope u dve brzine", koja bi omogućavala zemljama članicama da odluče da li žele biti deo nekog projekta odnosno incijative EU, ili ne žele.

- Šengenski prostor je nešto što ne obavezuje sve zemlje članice EU. To je odluka koju su svi samostalno doneli. Nisu svi uveli evro kao valutu. Ne možemo naterati Mađarsku ili Poljsku da to moraju da urade ako ne žele. I zato već imamo Evropu u više brzina - poručila je Merkel.

Ono za šta se Merkelova u svom govoru o budućnosti Evrope založila jeste da sve inicijative u okviru EU budu otvorene za sve zemlje članice, a ne samo za odabranu grupu zemlja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading