Makron: Evropi potrebna prava evropska vojska protiv Kine, Rusije, pa i SAD

Autor: Tanjug

Svet

06.11.2018

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Evropa neće moći da se brani bez "prave evropske vojske".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Makron: Potrebna je snažna i suverena Evropa

- Moramo da imamo Evropu koja će moći da se brani, ne samo oslanjajući se na SAD - poručio je Makron u intervjuu za "Evropa 1".

Makron je rekao da je potrebna "snažna i suverena Evropa" da bi se odbranili evropski interesi protiv Kine, Rusije, "pa čak i SAD", kao i "Internet giganata", prenela je agencija Blumberg.


Francuski predsednik je poručio da želi da okupi proevropske pokrete na izborima za Evropski parlament sledeće godine, upozorivši na porast nacionalizma u Evropi.

- Svuda u Evropi nacionalizam je u porastu. Oni igraju na kartu straha drugih, žele da zatvore granice. Samo zato što su izabrani, ne znači da ne mogu da se borim protiv njihovih ideja - naglasio je Makron.

Makron smatra da povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) predstavlja pretnju po evropsku bezbednost.
Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp kaže da će Vašington da se povuče iz važnog sporazuma o razoružanju

- Kada vidim kako pre nekoliko nedelja američki predsednik Donald Tramp kaže da će Vašington da se povuče iz važnog sporazuma o razoružanju koji je, da vas podsetim, potpisan posle duboke raketne krize u Evropi sredinom 80-ih godina prošlog veka, meni je jasno da je u tom slučaju glavna žrtva Evropa i njena bezbednost - kazao je Makron, navodi Tas s.


Makron je rekao da ruske akcije u bilizi evropskih granica "mogu biti preteće", ali i istakao da se zalaže za dijalog sa Moskvom.

- Želim da razvijem iskren dijalog sa Rusijom, koja je evropska sila. To je zemlja koju poštujem - rekao je Makron.

Francuski predsednik je konstatovao da "živimo u opasnom svetu" i da smo svedoci "sve većeg broja sukoba"


- Ipak, ne treba dozvoliti da strah prevlada. Treba da shvatimo ko smo i kroz koji period prolazimo - rekao je Makron.

On je ukazao na sličnost sadašnje situacije u Evropi i one iz 30-ih godina prošlog veka.

- Dva faktora podsećaju na taj period, a to su činjenica da nas je pogodila velika ekonomska i finansijska kriza, kao i rastući nacionalizam - naveo je Makron.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading