(VIDEO) Gužva na nebu iznad Crnog mora: Ameri hteli da špijuniraju Ruse, a onda su "baćuške" podigle SU-27

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

05.11.2018

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka vojska objavila je snimak koji prikazuje navodno "nebezbedno" presretanje američkog špijunskog aviona od strane ruskog lovca iznad Crnog mora.

- Petog oktobra 2018. godine američki avion Lokid EP-3 leteo je u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, kada ga je presreo ruski Su-27. Ova interakcija je bila nebezbedna jer je Su-27 proleteo velikom brzinom neposredno pred avionom (SAD), rizikujući živote pilote i posadu - navodi se u saopštenju na sajtu ratne mornarice SAD.

 

Nakon što je, kako tvrdi američka vojska, Su-27 izveo još jedan prelet u blizini EP-3.    

Posada EP-3 je saopštila o turbulenciji nakon presretanja. Dužina leta presretačkog leta je iznosila oko 25 minuta, navodi se u saopštenju.   

Odgovor Rusije

Lovac Su-27 je bio podignut na presretanje američkog aviona EP-3E koji se približavao granicama Rusije i ispratio ga na bezbednom rastojanju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, u ponedeljak oko 10 sati dežurna sredstva kontrole vazdušnog prostora iznad neutralnih voda Crnog mora otkrila su neidentifikovani vazdušni cilj koja se približava granici vazdušnog prostora Rusije. Sa obližnjeg aerodroma je podignut lovac Su-27 za presretanje cilja. Lovac se približio avionu na bezbedno rastojanje i identifikovao ga kao avion za radio-tehničko izviđanje Lokid EP-3E ratne mornarice SAD.

- Posada lovca je saopštila o identifikaciji američkog aviona za radio-izviđanje i ispratila ga, ne kršeći granicu vazdušnog prostora Rusije uz poštovanje svih potrebnih mera bezbednosti - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, nakon promene kursa leta američkog izviđačkog aviona koji se udaljio od ruskih granica, Su-27 se vratio u svoju bazu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading