FRANCUZI MENJAJU ISTORIJU? Zastava tzv. Kosova istaknuta među 19 savezničkih u Notr Damu

Autor: Tanjug

Svet

03.11.2018

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pariskoj katedrali Notr Dam, među zastavama više od 20 zemalja učesnica Prvog svetskog rata, istaknuta je i zastava tzv. Kosova.

Foto: wikimedia.org/pezi
Notr Dam

"Zastava Kosova prvi put plovi u Notr Damu u Parizu, u okviru obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata", objavio je na svom Tviter nalogu Ćendrim Gaši, koji se predstavlja kao ambasador privremenih prištinskih institucija u Parizu.

Zastave su postavljene u katedrali Notr Dam, u okviru obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. 


Iako je na strani saveznika u tom sukobu bilo ukupno 19 država, u francuskoj prestonici je postavljeno 20 zastava. 

Savezničke snage su, kako podseća B92, činile Francuska, Velika Britanija, Japan, Italija, SAD, Rusija, Srbija, Belgija, Crna Gora, Rijadski emirat, Portugal, Rumunija, Kraljevina Hidžaz, Grčka, Kina, Tajland, Brazil, Albanija i Jermenija. 
Foto: pixabay.com
Prvi svetski rat

Tokom Prvog svetskog rata, nakon poraza i povlačenja srpske vojske u jesen 1915. godine, austrougarske jedinice su okupirale severni deo Kosova, a bugarske južni (Prizren, Priština, Kačanik, Uroševac, Gnjilane). 


Austrougarske okupacione snage, a u početku i Bugari, su na Kosmetu bili dočekani kao oslobodioci. 

Austrougarske vlasti su otvarale škole na albanskom jeziku, dok su Bugari zaveli okrutan okupacioni sistem. 

Posle proboja Solunskog fronta 1918. godine, KiM su u oktobru zauzele jedinice srpske 2. armije, i područje nešto kasnije ulazi u sastav novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 
Foto: pixabay.com
Ajfelov toranj

U Parizu se 11. novembra obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata.

Već je najavljeno da će događaju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači. 

Spekulisalo se da će tokom tog događaja biti postignut "konačni odgovor o Kosmetu", ali je Vučić na nedavnoj konferenciji za medije rekao da "ne zna zašto su se svi toliko uzbunili i zašto očekuju da se nešto desi". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nebitan

03.11.2018 20:25

Francuzi su prodali dusu a o istoriji pojma nemaju. Vucic bi morao da ulozi ostar protest i otkaze svoje ucesce zbog vredjanja zdravog razuma Srrbije i naroda i zbog vredjanja nasih milion i po stradalih u prvom svetskom ratu.