Najnoviji Trampov biser izazvao buru u SAD: Kad mogu, uvek govorim istinu!

Autor:

Svet

02.11.2018

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp, poznat po brojnim kontroverznim izjavama, ponovo je zapalio američku javnost rekavši za sebe da "uvek govori istinu, ali kada je to u mogućnosti".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Time je izazvao salve podsmeha na svoj račun na društvenim mrežama, na kojima su mnogi korisnici primetili kako takva poruka šefa Bele kuće ukazuje na to kako je on svestan da "mora da laže ljude".

- Gospodine predsedniče, šta se dešava kada niste u mogućnosti da nam govorite istinu - glasi samo jedan od komentara na Tviteru nakon što je Tramp u intervjuu za ABC njuz pokušao da se odbrani od napada protivnika da često laže.

Komentar na Tviteru: Gospodine predsedniče, šta se dešava kada niste u mogućnosti da govorite istinu?

- Ja se trudim. Želim uvek da kažem istinu i, kada mogu, ja govorim istinu - naglasio je on i podsetio da je često izložen kritici da laže ili izokreće istinu u vezi s pojedinim stvarima.

 

 

- Ponekad se desi da se nešto drugačije desilo ili se promenilo, ali ja uvek volim da kažem istinu - rekao je šef Bele kuće još neopreznije, što su njemu nenaklonjeni mediji poput Njujork tajmsa i Vašingtona posta dočekali kao pravu poslasticu da nastave kampanju protiv njega pred predstojeće izbore za Kongres.

Inače, agencija Politifakt neprofitnog Instituta Poynter je na čak 11 strana objavila izjave američkog predsednika za koje je dala obrazloženje zašto su one lažne. Pritom, izdvojeni su njegovi komentari od trenutka kada je ušao u Belu kuću od januara 2016.

Ovim je ranije briljirao
- Već sam rekao da ukoliko mi Ivanka ne bi bila ćerka, sigurno bih se zabavljao s njom
- Znate li ko je jedna od najvećih lepotica na svetu, prema mišljenju mnogih? I ja sam pomogao da ona bude stvorena. Ivanka. Moja ćerka Ivanka. Visoka je 182 centimetra i ima najbolje telo na svetu
- Sud je odbacio besmislenu tužbu Stormi Danijels protiv mene. Sad mogu da krenem u ofanzivu na tu konjoglavu i njene trećerazredne advokate
- Zašto bi SAD želele da prime migrante sa Haitija i iz afričkih zemalja... iz tih usranih rupa

 

Tramp: Ako treba, vojska će pucati na migrante

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Naredio sam američkim vojnicima koji će čuvati našu granicu sa Meksikom od nadolazećih migranata da pucaju na njih ako zatreba i ako ih ti došljaci budu zasuli kamenicama, i kamenje je oružje, rekao je šef SAD Donald Tramp u petak i izazvao burne reakcije u američkoj javnosti zbog najave potencijalnog krvoprolića. Međutim, on se na to nije obazirao tvrdeći da je oko 4.000 karavana punih izbeglica organizovano iz Gvatemale krenulo ka Americi kako bi se njemu nanela šteta. Zato je bez ustezanja doneo odluku da granicu zaštitu 5.200 vojnika, čiji bi broj u jednom trenutku mogao da poraste i na 15.000.

- Nadam se da neće doći do nasilja, ali reći ću vam ovo: "Bilo ko od njih da baci kamen, kao što su radili na granici Gvatemale i Meksika sa meksičkom policijom, mi ćemo na to gledati kao da su upotrebili oružje" - bio je jasan Tramp, nepokolebljiv u odluci da na tlo SAD ne pusti nijednog migranta.

Agencija Politifakt: Tramp iz dana u dan izgovara laži
1. NOVEMBAR 2018. Demokrate pozivaju karavane pune ilegalnih vanzemaljaca u našu zemlju. Oni bi da im daju besplatno lečenje, obrazovanje i pravo glasa (Politifakt: Nema takvog poziva)
2. JUL 2018. Evropska unija... Oni nam šalju mercedese, milione njih, i BMW, na milione tih automobila (Politifakt: Ignoriše to da su mnogi tih automobili proizvedeni u SAD)
18. JUN 2018. Kriminal u Nemačkoj je u porastu (Politifakt: Najniži je u poslednjih 30 godina)
22. APRIL 2018. Severna Koreja je pristala na denuklearizaciju (Politifakt: Još nije dogovoreno)
24. JANUAR 2018. U SAD je došlo između 22 i 24 osobe s porodičnim vezama sa osumnjičenim za teroristički napad u Njujorku 2017. (Politifakt: To nije potvrđeno)
3. JANUAR 2018. Mesta u Senatu koje su demokrate osvojile republikanci su držali duže od 30 godina (Politifakt: Tačnije 21 godinu)
29. DECEMBAR 2017. Potpisali smo više zakona od bilo koje administracije. Prevazišli smo rekord Harija Trumana (Politifakt: Truman ih je potpisao najmanje u istoriji)
9. AVGUST 2017. Moja prva naredba kao predsednika je bila modernizacija nuklearnog arsenala. I on je sad jači nego ikad (Politifakt: Takva modernizacija traje decenijama)
* Politifakt je agencija neprofitnog Instituta Poynter, koja je na čak 11 strana objavila lažne izjave američkog predsednika od trenutka kada je postao lider 2016.

 

Amerika tuži Kinu zbog špijunaže

Američko ministarstvo pravde objavilo je u petak da je podnelo tužbu protiv kompanije "Fudžijan Džinhua", koju kontroliše kineska vlada, tajvansku firmu "Mikroelektroniks korp" i trojicu tajvanskih državljana zaposlenih u "Mikronu" zbog pokušaja krađe industrijske tajne američkog proizvođača "Mikron tehnolodži". Reč je o gigantu koji se bavi istraživanjem i razvojem uređaja za čuvanje memorije, a koji je zbog špijunaže navodno oštećen za 8,75 milijardi dolara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading