UHVAĆENA PASOŠKA MAFIJA U BUGARSKOJ: Najgora afera u korupciji do sada

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.11.2018

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema pisanju skopskog portala 24sata, bugarski istražitelji su pronašli 20.000 hiljada predmeta u kojima su podnsioci zahteva za dobijanje bugarskog državljanstva bili uglavnom iz Makedonije, Moldavije i Ukrajine.

Foto: youtube.com/wajid sebo
Foto: Ilustracija

Nakon otkrivanja “pasoške mafije”, bugarsko Ministarstvo pravde prekinulo je izdavanje uverenja o državljanstvu za više od 750 podnosilaca zahteva uglavnom iz Makedonije, Moldavije i Ukrajine.

Zamenik glavnog tužioca Ivan Gešev izjavio je danas da je ova afera najteži slučaj korupcije u novijoj istoriji Bugarske, u koju su uključeni državni službenici.


Prema pisanju skopskog portala 24sata, bugarski istražitelji su pronašli 20.000 hiljada predmeta u kojima su podnsioci zahteva za dobijanje bugarskog državljanstva bili uglavnom iz Makedonije, Moldavije i Ukrajine.


Gešev je, kako se navodi, rekao da ovaj slučaj nije rezultat "uticaja stranih službi ili vlada", već da su prikupljeni dokazi prema kojima je Petar Haralampijev, predsednik Agencije za Bugare u inostranstvu to radio za novac i to od trenutka kada je preuzeo tu dužnost.

Haralampijev je, dodao je tužilac, uzimao mito za izdavanje potvrde o državljanstvu preko posrednika i to prema "utvrđenoj šemi" u koju su bili uključeni svi nivoi zaposlenih, od najnižih do najviših činovnika.

Pored Haralampijeva i generalnog sekretara Agencije, kao posrednici su uhapšena i po dva državljanina Srbije i Bugarske.

Ministar pravde Cecka Čačeva najavila je da će do kraja godine biti promenjen zakon o izdavanju državljanstva, kako bi se ubuduće izbegle slične situacije.

Povodom istrage o ovom slučaju koja je pokrenuta u Bugarskoj oglasila makedonska vlada koja je izrazila spremnost da se u svakom trenutku uključi u taj postupak, ako se za tim pokaže potreba.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading