Dramatično upozorenje Erdoganovog savetnika: Sravnićemo Grke za samo tri sata!

Autor:

Svet

01.11.2018

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako Grčka zarati sa Turskom, doživeće katastrofu za samo tri do četiri sata. To bi bilo kao da se mušica pobije sa džinom, izjavio je najbliskiji savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Jigit Bulut, i to u trenutku žestoko zategnutih odnosa na relaciji Atine i Ankare.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Kontroverzna poruka Buluta, koji je od 2013. neprestano uz Erdogana, objavljena je na lokalnim turskim TV stanicama, a preneo ju je ruski RT, napominjući da ona izaziva ozbiljnu zabrinutost. Tome je juče posebno doprinela vest da je Turska poslala svoje brodove na prvu tačku u Mediteranu, iz koje ta zemlja namerava da eksploatiše naftu i prirodni gas, što predstavlja ogroman problem za Grčku, ali i Kipar. Te dve zemlje, naime, tvrde da Turska ne može samostalno da bira izvore za svoje prirodne resurse u Sredozemnom moru, čiju teritoriju deli i sa drugima.

- Turska je postavila svoje ciljeve da ubrzo postane energetski samostalna - poručio je samouvereno turski ministar za energetiku i prirodne resurse Fatih Donmez i otkrio da će brod "Fatih" njegove zemlje početi sa eksploatacijom "crnog zlata" na oko 100 kilometara od obale Antalije.

Cipras menja ustav zbog Crkve

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da planira da u novu verziju grčkog Ustava uvede versku neutralnost, dodavši da je uveren da će to Crkva podržati.

- Crkva i država imaju mudrost da svoje odnose stave na racionalnu osnovu - naglasio je Cipras na sastanku svoje partije Sirize, nakon čega su brojni mediji primetili da je taj potez verovatno posledica njegovog opredeljenja da bude ateista.

Inače, Cipras je ponovio i svoj predlog za uvođenje proporcionalnog izbornog sistema i uvođenje konstruktivnog glasanja o nepoverenju vladi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksis Cipras

U pitanju je, međutim, prostor koji se nalazi odmah do spornog područja Mediterana, na kojima i Kipar i Grčka žele da eksploatišu naftu. Upravo zbog toga su dve članice NATO i "zaratile" prethodnih meseci, optužujući jedna drugu za kršenje teritorijalnog suvereniteta i međunarodnog prava. Zato se očekuje da će pretnje Buluta samo dodatno raspiriti konflikt.

 Turska juče poslala svoj brod "Fatih" za vađenje nafte u Sredozemlju, uprkos nategnutoj situaciji sa Grcima

 

 

Inače, Turska je gotovo potpuno zavisna od uvoza nafte, te zato pokušava da nađe svoje mesto na tržištu onih koji su u stanju da imaju sopstvene rezerve tog energenta. To je posebno postalo važno za Ankaru nakon nedavnih trvenja sa Vašingtonom, usled čega je pala vrednost lire u odnosu na dolar, pa su proizvođači nafte zbog njenog deficita bili primorani da podižu cene goriva i tako izazivaju bes građana.

Mali incidenti umalo nisu izazvali sukob
- februar - turski patrolni brod udario je plovilo grčke obalske straže kod ostrva Imija. Iako nije bilo povređenih, Atina je optužila Ankaru za namerne provokacije u grčkim teritorijalnim vodama. Međutim, Turska smatra da ona ima pravo na ostrvo Imija i uveliko ga zove Kardak
- maj - grčki vojni brod "Armatolos" sudario se sa turskim teretnim plovilom u Egejskom moru, gde se dve zemlje sukobljavaju decenijama. Atina je tada optužila Ankaru da njeni brodovi namerno krše norme ponašanja na moru kako bi provocirali Grke
- oktobar - grčka je vojnom fregatom presrela turski istraživački brod, zbog čega je reagovala mornarica Turske i krenula u zaštitu svog plovila

Podsetimo, osim spora na Kipru, Grčka i Turska se od sedamdesetih godina 20. veka sukobe i na Egeju, i to u više sfera. Naime, osim teritorijalnih voda i vazdušnog prostora, dve zemlje ne mogu ni da se dogovore u vezi sa prevlašću nad nekolicinom ostrva na tom prostoru. Dvaput je, 1987. i 1996, konflikt izbegnut za dlaku.

 

 

Govorio da bi umro za Erdogana
- Jigit Bulut je po struci novinar, a od jula 2013. je postao glavni Erdoganov savetnik dok je on još bio premijer
- važi za kontroverznu ličnost, a jednom prilikom je 2015. izjavio kako bi umro za Erdogana
- hvalio se da poseduje dva legalna pištolja, kao i na stotine metaka koje je "sakupio zahvaljujući svojim pravima"
- za vreme protesta u Turskoj 2013. tvrdio je da strane sile pokušavaju da ubiju Erdogana
- slična upozorenja je imao i 2016, kada je optužio pojedine strane voditelje turskih emisija da su špijuni i da turski narod treba da bude na oprezu

 

 

Predlagao stvaranje tursko-ruskog carstva

Jigit Bulut je krajem avgusta ove godine pozvao svoj narod u intervjuu za T24 da prekine sve kontakte sa SAD i da se okrene onome što je nazvao tursko-rusko carstvo.

- Moramo da ocenimo šta smo imali od odnosa sa zapadom u poslednjih 200 godina. Oni pokušavaju da nas "dolarizuju". S druge strane, naše veze sa Rusijom su obnovljene i ojačane - naglasio je Bulut i otišao tako daleko da je čak pozvao Turke da kao pretraživač na internetu koriste ruski Jandeks, a ne američki Gugl.

- Amerikanci bi trebalo da su najslobodniji, a u stvari su najopterećeniji narod - poručio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading