Mediji objavili bombu: Evo zašto je Kašogi ubijen!

Autor:

Svet

29.10.2018

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je brutalno ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, planirao je da pred smrt otkrije kako vojska koju predvodi zvanični Rijad koristi u ratu u Jemenu zabranjeno hemijsko oružje, pre svega fosforni gas, koji dobija ni manje ni više nego od Amerike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

To je otkrio bliski Kašogijev prijatelj koji je želeo da ostane anoniman, naglasivši i da je Džamal nedelju dana pred smrt bio vidno uznemiren, verovatno iz straha što će se još jednom ozbiljno zameriti saudijskoj kraljevskoj porodici s kraljem Salmanom i princom Muhamedom Salmanom na čelu.

- Rekao mi je da sakuplja dokaze da Saudijska Arabija koristi hemijsko oružje u Jemenu - rekao je novinarev prijatelj.

Iako su dosad postojale nepotvrđene informacije da zvanični Rijad u Jemenu, gde podržava vojsku predsednika Abd Rabu Mansur el Hadija, ne preza od toga da se služi svim sredstvima, pa i otrovom sarinom, Kašogi je sakupljao dokaze da je pre u pitanju municija punjena fosforom. Nju, kako je novinar navodno imao saznanja, režim u Rijadu dobija direktno od SAD.

Hemiš de Breton Gordon: Ako je Kašogi zaista imao dokaze da je Saudijska Arabija radila tako nešto, može postati više nego jasno zašto im je novinar smetao

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princ Salman

- Već smo videli u Siriji da u ratu ništa nije toliko efektivno u poražavanju neprijatelja od upotrebe hemijskog oružja, posebno u najurbanijim područjima i protiv civila. Ako je Kašogi zaista imao dokaze da je Saudijska Arabija radila tako nešto, to će biti ogromna sramota za režim u Rijadu i može postati više nego jasno zašto im je novinar smetao - rekao je za britanski Ekspres stručnjak za hemijsko oružje Hemiš de Breton-Gordon i podsetio da je upotreba sarina i sličnih otrova zabranjena međunarodnim zakonima zbog užasa koji mogu da izazovu u ratnim zonama - od spaljivanja mesa ljudi do kostiju do sagorevanja svih unutrašnjih organa i umiranja u stravičnim mukama.

80 hiljada života odneo je četvorogodišnji rat u Jemenu

Ukoliko se novinareve tvrdnje dokažu iz još nekih izvora, to bi predstavljao samo još jedan u nizu presedana i dvostrukih aršina koju sprovode SAD, imajući u vidu koliko su one optuživale režime u Damasku i Bagdadu da koriste hemijsko oružje. To im je, podsetimo, služilo kao izgovor za izvršavanje udara na Siriju i Irak.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Saudijska Arabija

U međuvremenu, saudijski režim i dalje se brani od navoda o umešanosti u Kašogijevu smrt, pa je šef saudijske diplomatije Adel el Džubir juče u Turskoj izjavio da se podigla nepotrebna histerija u vezi sa aferom "novinar". Ni američki predsednik Donald Tramp, koji je u Beloj kući sa brojnim mališanima proslavljao Noć veštica, nije se obazirao na tvrdnje, pre svega turskih, ali i britanskih medija, o hemijskom oružju. On je zato iskoristio priliku da uperi plastičnu zmiju koju je jedno dete nosilo kao rekvizit uz kostim i "baci čini" na okupljene novinare, koje je usput optužio da koriste lažne vesti kako bi napali njegove republikance pred izbore za Kongres.

130 dece svakog dana umre u Jemenu od posledica gladi i bolesti

Inače, ubijeni Kašogi je godinama lično bio svedok užasa iz Jemena i u svojim tekstovima apelovao na međunarodnu zajednicu da učine nešto po tom pitanju.

Njih je Zapad optuživao da koriste hemijsko oružje, a za Saudijce ćute
IRAK - Koalicija predvođena SAD, koja je 2003. pokrenula invaziju na Irak u nameri da svrgnu tadašnjeg predsednika Sadama Huseina, mesecima je pre napada koristila navode da njegov režim koristi hemijsko i oružje za masovno uništenje.
SIRIJA - Predsednik Bašar el Asad je od početka rata u toj zemlji trn u oku zapadne koalicije predvođene SAD, a dosad su ga više puta optužili da koristi hemijsko oružje za napade na civile. To Vašington opet koristi kao eventualni povod za vazdušne udare na Asadove snage i pokušaj njegovog zbacivanja.
Zašto Saudijci ratuju u Jemenu?
- sukobi u Jemenu počeli su 2015, kada su snage lojalne predsedniku Abd Rabo Mansur Hadi sa sedištem u glavnom gradu Sani, zaratile sa pobunjenicima hutima koji su zahtevali upravu nad zemljom
- Huti pleme je dobilo ime po svom osnivaču Husein Badredin el Hutiju, koji je godinama podstrekivao šitske muslimane na pobunu protiv većinskih sunita. On je kasnije uhapšen i ubijen zajedno sa stotinama svojih pristalica
- otad se Huti aktivno bore s centralnom vlašću tražeći veći politički uticaj i optužujući vladu za povezivanje sa Saudijskom Arabijom, čime zanemaruju nacionalni razvoj
- Saudijska Arabija to koristi zbog strateškog položaja Jemena, čija se luka Aden nalazi na putu izvoza nafte preko Crvenog mora
- Jemen stoji i na putu prema Sueckom kanalu, koji povezuje Evropu i Aziju
- osim toga, Saudijci kao većinski suniti podržavaju sunite i na jemenskom tlu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading