Ovako je organizovano brutalno kasapljenje novinara: Donesite mi glavu te džukele!

Autor: Republika

Svet

23.10.2018

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saud al Katani, visoki savetnik saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, smenjen je zajedno sa još četvoricom saudijskih zvaničnika zbog smrti novinara Džamala Kašogija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Katani je bio šef odeljenja koje je vodilo društvene mreže za Salmana. On je bio mozak operacije nakon koje su uhapšene stotine prinčeva, zvaničnika i biznismena u okviru navodne borbe portiv korupcije. On je naredio da se libanski premijer zadrži u Saudijskoj Arabiji.

Prema obaveštajnim izvorima, on je organizovao brutalno ubistvo novinara Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, piše "Rojters".

Sada je saudijski prestolonaslednik Katanija iskoristio kao žrtvenog jarca, kako bi umirio u svetu uzburkane duhove zbog smrti novinara koji je američki državljanin. Izvor blizak saudijskom dvoru je rekao da je Katani bio pritvoren nakon smene, ali da je nastavio da se oglašava na Tviteru nakon toga. Taj i još neki izvori su naveli da Katani verovatno nije uhapšen. Izvori obaveštajnih agencija tvrde da je Kašogijevo ubistvo bilo organizovano i da je Katani to uradio preko Skajpa.

Kako navode turski bezbednosni izvori, Kašogija su, čim je ušao u konzulat, zgrabila grupa od 15 saudijskih obaveštajnih operativaca koju su stigli u Istanbul samo nekoliko sati ranije avionima. Jedan izvor iz Saudijske Arabije koji ima pristup članovima saudijske kraljevske porodice i bezbednosnim informacijama, rekao je da je Katani preko Skajpa stupio u kontakt sa saudijskim obaveštajcima i Kašogijem u konzulatu.

On je navodno počeo da vređa Kašogija i ovaj mu uzvratio. U jednom trenutku, kako tvrde turski obaveštajni izvori, Katani je nardio svojim ljudima daubiju Kašogija.

 Donesite mi glavu te džukele - navodno je rekao on.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nije jasno da li je Katani zatim posmatrao celu operaciju ubistva i uklanjanja Kašogijevog tela. I izvor iz Saudijske Arabije i izvor iz Turske je rekao da se audio zapis tog poziva preko "Skajpa" sada nalazi u posedu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Oni su međutim, rekli da Erdogan odbija da taj snimak prosledi Amerikancima. Saudijski zvaničnik koji je izneo zvaničnu verziju događaja, da je došlo do tuče u toku ispitivanja, rekao je da nije čuo za Katanijev poziv preko Skajpa, ali da je istraga još u toku.

Katanijev uticaj na dvoru je u poslednje tri godine bio veoma veliki. Njegov uspon je pratio uspon Salmana, pa će biti teško Saudijcima da predstave Katanija kao organizatora ubistva, a da se pritom ne upre prst u saudijskog krunskog princa. - Ova epizoda neće srušiti Mohameda bin Salmana, ali će njegovom imidžu biti potrebno vremena da se popravi, ako se ikad popravi. Kralj ga štiti - rekao je jedan izvor koji ima veze sa kraljevskim dvorom.

Sam Katani je jednom prilikom rekao da ne bi ništa učinio bez saglasnosti svog šefa princa Mohameda.

- Zar mislite da bih doneo odluku bez uputstava. Ja sam radnik i verni izvršilac naređenja mojih gospodara kralja i krunskog princa - napisao je Katani na Tviteru prošlog leta. Katani nije odgovorio na pitanja iz Rojtersa. Njegova biografija na Tviteru promenjena je nedavno i on prema njoj više nije kraljev savetnik, već šef saudijskog odeljenja za sajberbezbednost, programiranje i dronove, što je pozicija koju je imao ranije.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading