Tramp ukida transvestitima pravo da menjaju podatke o promeni pola

Autor:

Svet

22.10.2018

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija, pored brojnih kontroverznih odluka koje su doneli u dosadašnjem mandatu, mogli bi najnovijim zakonom o transrodnim osobama da se zamere celokupnom gej-lobiju, koji je izuzetno jak u SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Naime, Bela kuća spremila je set zakona, među kojima se nalazi i onaj koji će zabraniti transrodnim osobama koje promene pol da ga preimenuju u novim dokumentima koja budu morali da izvade.

Prema najnovijim izmenama, osoba koja obavi promenu pola moraće u ličnim ispravama da zadrži onaj pol koji je imala na rođenju.

1,4 miliona transrodnih osoba živi u SAD

- Pol određuje status pojedinca kao muško ili žensko, prema nepromenjivim biološkim osobinama koje se mogu identifikovati po rođenju ili pre njega - stoji u predlogu zakona, a prenosi list Njujork Tajms, koji je imao uvid u nacrt. To bi, prenosi list, značilo da transrodne osobe u Americi više neće postojati.

Plaše se za život, organizovali se na Tviteru

Brojni pripadnici transseksualne zajednice u SAD preplašeni su najavom najnovijih izmena i pribojavaju se da će Amerika postati pakao za sve koji u njoj žele da žive sa promenjenim polom.

- Preplašeni su. Kad god je administracija imala slobodu da nam pomogne, oni su nam okrenuli leđa - izjavila je Sara Varbelo, direktorka Organizacije za ljudska prava, koja štiti LGBT zajednicu. Uplašeni transseksualci zbog najavljenog zakona organizovali su se na društvenim mrežama, a na Tviteru su formirali grupu #WontBeErased, što u prevodu znači: Neće nas izbrisati.

- To znači da ono što kaže medicinska zajednica i ono što same transrodne osobe misle o sebi ne važi, već važi ono što kaže Trampova administracija - izjavila je Ketrin Lamon, nekadašnja direktorka Odeljenja za obrazovanje i građanska prava u Obaminoj administraciji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading