SALMANOV POZIV SMRTI: Novinara namamili, pa surovo likvidirali

Autor:

Svet

22.10.2018

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijski krunski princ Salman (33), kojeg čitav svet sumnjiči da je lično naredio ubistvo opozicionog novinara Džamala Kašogija (60), koji je nestao 2. oktobra, nakon odlaska u saudijski konzulat u Istanbulu, prema pisanju turskog lista Jeni šafak, telefonirao je Kašogiju neposredno pre nego što su ga agenti iz Rijada živog raskomadali.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princ Salman

Turski list, naime, prenosi da je Kašogi pre kobne posete već bio u saudijskom konzulatu, gde je pristojno dočekan, ponuđen čajem, a zatim mu je zakazana naredna poseta kako bi dobio dokumenta za venčanje.

Prema pojedinim navodima, lep prijem bio je samo zamka kako bi novinara namamili da svojom voljom ponovo dođe u konzulat. Sutradan, prilikom posete konzulatu, Kašogija su okružili agenti, na silu ga zadržali i stavili mu telefonsku slušalicu na uvo.

 

 

Sa druge strane žice, kako prenosi Jeni šafak, bio je niko drugi do princ Salman lično.

- Kašogija je uhvatio saudijski tim agenata u zgradi konzulata, a potom je princ Salman razgovarao sa njim telefonom i zatražio od njega da se vrati u Rijad - navodi se u izveštaju turskih novina. Međutim, kako su i ranije pisali pojedini mediji, Kašogi je već nekoliko puta odbijao da se vrati u Rijad pod pritiscima, pretpostavljajući da bi tamo mogli da ga uhapse, muče i na kraju likvidiraju.

Turski zvaničnik: Kašogija je uhvatio saudijski tim agenata u zgradi konzulata, a potom je princ Salman razgovarao sa njim telefonom i zatražio od njega da se vrati u Rijad

Ruka saudijskog režima, sudeći prema količini informacija koje su do sada sakupljene, ipak ga je stigla čak u Istanbulu, gde je, prema pojedinim verzijama događaja, ubijen na najbrutalniji način. Iako su se u javnosti dosad pojavile spekulacije da se rutinsko ispitivanje Kašogija otelo kontroli, pa je usled koškanja sa agentima slučajno ubijen, činjenica je da njegovo telo još uvek nije pronađeno, a pretpostavlja se da je isečeno na komade i bačeno u obližnju Beogradsku šumu u Istanbulu, gde turska policija već danima češlja teren.

 

 

Iako i dalje nema jasnih potvrda o umešanosti Salmana u ubistvo niti konkretnih priznanja režima u Rijadu, zapadne sile posebno su oprezne prilikom kvalifikovanja Kašogijevog nestanka. Do sada su na račun saudijskog režima stigle samo odmerene i nemušte osude zapadnih sila poput SAD i Velike Britanije, koje su u mnogim poslovima ekonomski partneri Saudijske Arabije.

Inače, saudijski kralj Salman i njegov naslednik pozvali su sina ubijenog novinara Džamala Kašogija Salaha i izrazili saučešće.

 

Kašogijev dvojnik ušetao u konzulat

Američka televizija CNN došla je do, kako navodi, ekskluzivnih snimaka nadzornih kamera u okviru istrage turske vlade, a na kojima se vidi kako jedan muškarac u Kašogijevoj odeći, s lažnom bradom i naočarima, izlazi iz konzulata na zadnja vrata, četiri sata pošto je u konzulat ušao na glavna vrata. Neimenovani turski zvaničnik potvrdio je da je u pitanju je jedan od 15 saudijskih agenata identifikovan kao Mustafa el Madani (57), za kojeg se pretpostavlja da je jedan od članova odreda smrti koji je Rijad poslao kako bi likvidirao Kašogija.

Oni su najuticajniji muslimani u svetu

1. Redžep Tajip Erdogan (64), predsednik Turske

Erdogan je na čelu Turske još od 2002. godine a nakon poslednjih izbora on se pobedom učvrstio na mestu šefa turske države. Tokom Erdoganovih mandata Turska je ostvarila neviđen ekonomski rast, ustavne promene i ponovo izrasla u jednu od glavnih globalnih sila.

2. Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz el Saud (82)

Formalno se nalazi na čelu Saudijske Arabije kao kralj iako većinu funkcija obavlja njegov naslednik krunski princ Salman.

3. Jordanski kralj Abdulah Drugi (56)

Došao je na presto 1999. Poznat je kao moderan kralj koji se trudi da ostvari što više kontakata sa svetom, a već dugo se nalazi u vrhu liste najuticajnijih muslimana

 

Saudijski šef diplomatije na Trampovoj televiziji

Saudijski ministar inostranih poslova Adel el Džubeir u intervjuu za Foks njuz, Trampovu omiljenu televiziju, rekao je da je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija velika i strašna greška i obećao njegovoj porodici da će svi koji su odgovorni za to biti kažnjeni.

- Ubijen je u konzulatu. Ne znamo tačno kako i ne znamo gde je Kašogijevo telo - rekao je El Džubeir. On je ocenio i da će odnosi Vašingtona i Rijada premostiti ovaj slučaj, još jednom naglasivši da prestolonaslednik Salman nije znao ništa o operaciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading