MIČEL OPET O RUSIJI I KINI: Naši rivali šire uticaj

Autor: Tanjug

Svet

19.10.2018

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoćnik državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da rivali Amerike šire politički, vojni i trgovinski uticaj širom Balkana. Stejt department je večeras saopštio da je Mičel to poručio na konferenciji Atlantskog saveta održanoj u Vašingtonu, na kojoj je podsetio da se sledeće godine obeležava tri decenije od kraja komunizma u Evropi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ves Mičel

- Pre skoro 30 godina nacije širom centralne Evrope, mnoge od njih sa drevnom tradicijom nezavisnosti, oslobođene su duge komunističke tiranije - naveo je Mičel.

Primetio je, međutim, da danas postoji novo nadmetanje za uticaj u svetu.


- Današnje geopolitičko nadmetanje snažno se oseća u centralnoj i istočnoj Evropi. Od Baltika do Jadrana, širom Balkanskog poluostrva i kroz Kavkaz rivali Amerike šire sopstveni politički, vojni i trgovinski uticaj. Rusija je ponovo vojni faktor u ovom regionu, nakon invazije u Gruziji i Ukrajini. Daleko preko (sopstvene) granice, u zemljama centralne Evrope, Rusija koristi manipulativnu energetsku taktiku, korupciju i propagandu kako bi iznutra oslabila zapadne nacije i potkopala njihove veze sa SAD - rekao je Mičel.

Konstatovao je i da je prvi put u istoriji Kina postala veliki igrač u centralnoj i istočnoj Evropi, navodeći da Peking koristi diplomatiju "dužničke knjige" da akumulira infrastrukturu i natera manje nacije na ustupke. 

 

 

- Ova taktika odraz je kineskog ponašanja na međunarodnom nivou, gde je Peking angažovan u nepoštenoj trgovinskoj praksi koja uključuje krađu IP adresa, privrednu špijunažu i damping cene - kazao je Mičel.


Podsetio je da je 2008. godine Kina investirala manje od milijarde dolara u Evropi, a 2017. kineske strane direktne investicije u Evropi iznosile su 42 milijarde dolara, a ukupne investicije 318 milijardi dolara. Poslednjih godina, dodao je, Kina je preuzela kontrolu nad 360 evropskih kompanija i sada poseduje ili kontroliše skoro desetinu celokupnih lučkih kapaciteta Evrope. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading