Plata specijalnih jedinica za VIP UBISTVA: Milion i po dolara mesečno i BONUS ZA SVAKU LIKVIDACIJU!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

19.10.2018

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Spear Operations Group", grupa plaćenika specijalizovanih za atentate na VIP ličnosti u ratnim zonama, za koju je šest meseci radio i Danijel Korbet, bivši američki marinac koji trenutno leži u srpskom zatvoru, naplaćivala je svoje usluge 1,5 miliona dolara mesečno, s tim što su uspešni atentati nagrađivani bonusima, otkrio je američki sajt "Buzzfeed News".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Visinu bonusa za uspešna ubistva osnivač Abraham Golan i Isak Gilmor, bivši pripadnik “Foka” nisu želeli da otkriju, ali su otkrili detalje operacije pokušaja likvidacije Ansafa Ali Maja (Anssaf Ali Mayo), vođe jemenske grupe i političke partije bliske vlasti Al Islah.

Ova operacija može se smatrati primerom kao ta grupa radi na terenu.

Potraga za plaćenicima

Operacija je dogovorena tokom ručka u Abu Dabiju, u klubu oficira vojne baze Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pored mesečne cene i bonusa za ubistva, dogovoreno je da "Spear" prvu operaciju obavi upola cene da bi pokazali šta mogu, a kasnije bi takođe trebalo da obučavaju vojnike UAE-a. Golan i Gilmor su kao uslov postavili da grupa bude inkorporirana u Oružane snage UAE, kao i da od vojske dobiju oružje.

Potom su se vratili u Ameriku da okupe tim. Izbor je bio veliki, jer je nakon višegodišnjih operacija u Iraku i Avganistanu i napada 11. septembra, broj specijalaca obučenih od strane najelitnijih jedinica američke vojske udvostručen sa 33.000 na 70.000. Oni koji nisu aktivni u službi, mogu biti angažovani u plaćeničkim operacijama i nemaju obavezu da to i prijave, navodi američki portal.

Golan i Gilmor američkim borcima nudili su 25.000 dolara mesečno (oko 830 dolara dnevno) plus bonuse, što je značajno više od novca koji danas dobijaju plaćenici. Cena je poslednjih godina pala na 500 dolara dnevno, u odnosu na 700 do 800 koliko je bilo u ranim godinama rata u Iraku.

Do kraja 2015. Gilmor i Golan sastavili su tim koji su činili trojica veterana američkih specijalnih jedinica, a ostatak je uglavnom bio iz francuske Legije stranaca koji su bili jeftiniji – oko 10.000 dolara mesečno.

Lista za odstrel

Tim se okupio u hotelu blizu aerodroma Teterbro u Njudžerziju gde su spakovali obroke spremne za jelo, pancire, aparate za komunikaciju i medicinsku opremu, nakon čega su se 15. decembra ukrcali u iznajmljeni avion “Gulfstream G550”. Nakon poletanja, Gilmor je obavestio pilote da je došlo do “blagih promena” u planu leta i da ne idu na glavni komercijalni aerodrom u Abu Dabiju, već u vojnu bazu UAE u pustinji.

Iz te baze u bazu Asab u Eritreji, plaćenike je prevezao avion vojske UAE. Tokom leta, prema Gilmorovim rečima, oficir vojske Emirata predao im je listu meta za odstrel - 23 karte sa 23 imena i 23 fotografije. Svaka karta je sadržala osnove podatke - ulogu mete u politici u Jemenu, kordinate prebivališta i broj telefona. Na vrhu liste koju su dobili bio je Majo, lider Al Islaha, koji je javno govorio protiv američkih napada dronom tvrdeći da SAD time samo jača Al Kaidu.

Targetiranje mete i plan atentata

Nakon što su prebačeni u Aden u Jemenu, plaćenicima je dato oružje, za koje Gilmor i Golan tvrde je bilo lošeg kvaliteta i kineske proizvodnje. Dobili su i zvanične oznake vojske Emirata – Golan je bio pukovnik, a Gilmor potporučnik. Koristeći izvore koje im je pružila obaveštajna mreža UAE, sastavili su rutu Majovog kretanja i nakon nadgledanja središta Al Islaha odlučili su da je najbolji način za likvidiracije eksploziv. Prema Gilmorovim rečima, on sam je nacrtao plan akcije na tkanini na podu šatora, kao i plan bekstva. Nakon što je objasnio plan, spalio je taj komad tkanine jer “ne želi ništa sa njegovim rukopisom da se mota okolo”.

Operacija je počela dva dana kasnije, 29. decembra, nakon dojave da je Majo u svojim kancelarijama. Plaćenici su krenuli sa tri oklopna vozila do središta Al Islaha. Jedno vozilo je išlo ispred, jedno u kojim su je bio i plaćenik sa eksplozivom u sredini, i jedno iza. U trenutku kada su izašli iz vozila u sredini kolone, počela je pucnjava ispred središta Al Islaha. Na snimku snimljenom iz drona koji je “Buzfeed” objavio, vidi se kako jedan od plaćenika puca, ali nije jasno na koga. Gilmor je i sam rekao da je pucao na nekoga u ulici pre nego što se njegovo oružje zaglavilo, ali da nije siguran ko je pucao na njih.

Specijalac sa eksplozivom uspeo je da dođe do vrata, baci bombu i potom pobegne u pravcu poslednjeg automobila u koloni. Ostali su pobegli ka prvom vozilu kojim je upravljao vojnik UAE, kada je odjeknula prva eksplozija. Brzo je usledila druga jača eksplozija. Gilmor i Golan objasnili su da su oni digli u vazdguh vozila koje je bilo u sredini kolone da bi prikrili izvor bombe i zbunili Al Islah.

Tim se vratio u bazu bez pozitivne identifikacije ili "PID-a", odnosno dokaza da je Majo mrtav. To bi trebalo da bude fotografija, na primer, ili DNK. To je prema Gilmorovim rečima “izazvalo probleme” sa poslodavcima.

"Uspešna akcija"

Nakon akcije, Majo mesecima nije viđen u javnosti niti je Al Islah potvrdio njegovu smrt. Kasnije, porparol te grupe rekao je da je živ i da je napustio zgradu deset minuta pre eksplozije, a u mesecima potom ponovo se aktivirao na jemenskoj političkoj sceni. Uprkos tome, Golan kaže da je za njega akcija bila uspešna, jer je Majo "neutralizovan na neko vreme".

Gilmor tvrdi da su mete bile legitimne jer ih je izabrala vlada UAE, saveznik Sjedinjenih Država. Ipak, priznaje da je moguće da su pojedine mete bili ljudi koji više nisu u milosti kraljevske porodice, odnosno Muhamada bin Zajeda, ali da su se oni “trudili da se to ne desi”. Nakon pokušaja atantata na Maja, tokom 2016.  godine, između 25 i 30 pripadnika Al Islaha i politički anagažovanih sveštenika je ubijeno, koji se povezuju sa delovanjem plaćenika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading