BRITANCI: Putin je hteo da ubije zbog Trampa

Autor:

Svet

15.10.2018

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beskrupulozna borba Britanije da širi antirusku kampanju i kampanju protiv šefa Kremlja Vladimira Putina upravo je doživela vrhunac tvrdnjama da je lično predsednik Ruske Federacije bio spreman i da ubije zbog američkog lidera Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Donald Tramp

Naime, tabloid San, pozivajući se na svedočenje bivšeg KGB agenta Borisa Karpičkova, tvrdi da je ruski lider naredio 2017. da bude likvidiran nekadašnji obaveštajac britanske obaveštajne službe MI6 Kristofer Stil (54) inače glavni kreator izveštaja od prošle godine po kom je Tramp umešan u brojne seksualne afere i skandale.

Plan je bio, navodi britanski tabloid, da Stil bude otrovan nervnim agensom novičokom poput Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, koji su napadnuti 4. marta 2018. u engleskom gradiću Solsberiju.

Stil sastavio dosije o Trampu i njegovim navodnim orgijanjima po Moskvi 2013, gde je od kurvi tražio da uriniraju po njemu

A da priča bude pikantnija, po Stilovu glavu je nedugo nakon Trampovog ulaska u Belu kuću trebalo da dođe niko drugi do Ruslan Boširov (čiji je pravi identitet, kako tvrde Britanci, Aleksandar Miškin, prim. aut.), čovek kog je zvanični London optužio da je s kolegom Aleksandrom Petrovim u martu ove godine izveo napad na Skripaljeve.

- Putin je zahtevao takvu akciju jer je verovao da Britanci imaju tajni plan da unište Donalda Trampa i pre nego što dođe na čelo SAD. On je pobesneo kada je čuo za dosije od 35 strana koji je napisao Stil, a u kojem on tvrdi da Rusi poseduju škakljive fajlove sa eksplicitnim sadržajem o Trampu - navodi San aludirajući na ranije napise kako je aktuelni šef SAD, dok je u Moskvi 2013. vodio takmičenje za mis univerzuma, po luksuznim hotelima orgijao s prostitutkama i terao ih da uriniraju po njemu, a što su Rusi navodno snimili.

- Rekao sam već da je Stil trebalo da bude ubijen kao i Skripalj. Međutim, akcija je otkazana zbog video-nadzora na Stilovoj kući i kancelariji. Bilo je previše rizično za Ruse - izjavio je bivši KGB agent Karpičkov i dodao da je od svog izvora čuo da su Putinovi navodni atentatori na Stila tada rekli da ih je poslao lično predsednik.

San se poziva na svedočenje bivšeg KGB agenta Borisa Karpičkova

Analitičari veruju kako su najnovije orkestrirane optužbe Britanaca na račun šefa Kremlja pokušaj Londona da se otarasi dva svoja najveća neprijatelja.

- Svima je jasno da Britaniji na putu da upravlja svetom posle Bregzita stoje samo ruski i američki predsednici - navode oni.

Inače, Tramp je u pokušaju da odgovori na kontinuirane napade na njega zbog navodnih bliskih veza s Putinom u novom intervjuu za CBS njuz istakao kako je bio izuzetno grub prilikom njihovog sastanka u Helsinkiju u julu. Na to je juče reagovao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je istakao da nikakve grubosti nije bilo, već da je sastanak protekao u okviru utvrđenih diplomatskih granica.

Ko je misteriozni Stil - od agenta MI6 do privatnog detektiva

- Kristofer Stil bio agent britanske obaveštajne službe MI6 od 1987.
- od 2006. do 2009. vodio ruski desk unutar službe (posebno se bavio pitanjima te zemlje)
- kasnije prešao u privatnu obaveštajnu agenciju i tokom rada u njoj sastavio kontroverzni izveštaj o ruskim informacijama o Trampu
- vodio operaciju "Karlo Veliki" o navodnom ruskom uticaju na politiku Francuske, Italije, Nemačke, Turske i Britanije
- 2017. osnovao privatnu obaveštajnu kompaniju
- bio oženjen, ali mu je supruga preminula 2009.

 

Kontroverzni Trampov intervju: Pljunuo Putina, pa ga branio

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp gostovao je na američkoj televiziji CBS i izjavama ponovo izazvao brojne kontroverze, pogotovo zato što je u razgovoru sa novinarom najpre optužio ruskog kolegu Vladimira Putina da je trovač i da se mešao u pitanja drugih država, da bi zatim naveo kako to "ipak nema nikakve veze sa Amerikom". Šef Bele kuće, naime, na sve načine pokušavao je da ne upadne u zamku zbog novinarkinih provokacija da nije bio dovoljno grub prema Putinu kada su se sastali u julu u Helsinkiju.

- Putin je verovatno umešan u trovanje Skripaljevih. Da, on jeste trovač - rekao je najpre Tramp, međutim, shvativši kako je to zvučalo, odmah je okrenuo ploču.

- Ja se ne obazirem mnogo na Ruse. To nije naša zemlja. Samo je jasno da oni ne bi trebalo da truju ljude, to nije lepo - naglasio je on i samo dodatno zbunio svetsku javnost.

Šta je još rekao za CBS

- Jesam bio oštar prema Putinu. Vi ne znate o čemu sam ja pričao s njim pre konferencije za medije

- Ja sam taj koji je dao Ukrajini ofanzivno oružje i ubice tenkova. To nije uradio Obama. Znate šta je on slao? Slao je jastuke i ćebad

- Nije pitanje da li se Rusija mešala u naše izbore 2016, već Kina. Kina je opasnija

- Postoje klimatske promene i mislim da se nešto događa s vremenom. Nešto se menja, a promeniće se opet i vratiti na staro

 

Dejli mejl: Kremlj vrbuje britanske obaveštajce

Britanski Dejli mejl nastavio je da pokazuje opčinjenost Rusijom, te se najnoviji napis tog lista vezuje za tvrdnje da Kremlj uporno pokušava da vrbuje vrhunske špijune britanskog MI6 kako bi ih zaposlio da rade za ruske službe. Takve akcije, kako se tvrdi, aktivnije su nakon afere "Skripalj".

- Putinov cilj je da Rusiju predstavi kao žrtvu, a sebe i svoje službe dovoljno moćnim da pod svoju komandu stavi koga želi - piše Dejli mejl.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading