Slučaj nestalog novinara: Turci preoravaju saudijski konzulat!

Autor: Tanjug

Svet

15.10.2018

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema diplomatskim izvorima, turske vlasti danas poslepodne će izvršiti pretres konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu u okviru istrage o nestanku saudijskog novinara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Istraga policije u konzulatu

Saudijski kralj Salman danas je naredio istragu o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija, nakon što su turske vlasti najavile pretres saudijskog konzulata u Istanbulu, u koji je Kašogi ušao 2. oktobra, nakon čega mu se gubi trag.

To je izvestila agencija Blumberg, a prenosi Rojters.

Britanska agencija prethodno je prenela navode televizije NTV koja je, pozivajući se na diplomatske izvore, izvestila da će turske vlasti danas poslepodne izvršiti pretres konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu u okviru istrage o nestanku saudijskog novinara.

Kašogi, novinar koji je radio za "Vašington post" i bio kritičar režima u Rijadu, vodi se kao nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi podigao neka dokumenta.

Turske vlasti iznele su bojazan da su ga ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, što Rijad negira i tvrdi da su optužbe neosnovane.

Foto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Saudijska Arabija, zasad, nije pružila nikakve dokaze da je Kašogi izašao živ iz konzulata, a njegova verenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopšte ni izašao.

Dok se za ubistvo novinara krivi saudijski kralj Salman, brojni biznismeni prekinuli su odnose sa ovom zemljom.

Britanski milijarder Ričard Branson u petak je poručio da zaustavlja poslovanje sa zemljom. Reč je o poslovima vrednim milijardu dolara. Izvršni direktor Ubera Dara Kosrovšahi izjavio je da neće doći na veliku konferenciju koju Rijad priređuje za investitore, a isto su se postavili i drugi članovi poslovne zajednice.

Foto: Tanjug/AP
Ričard Branson

Brojni medijski pokrovitelji otkazali su dolazak. CNN, Njujork tajms i CNBC objavili su da otkazuju učestvovanje. pa će Rijad morati da traži moderatore.

Slučaj Kašogu ugrožava odnose SAD - S. Arabija

Zabrinutost zbog sumnji o ulozi koju su vlasti u Rijadu imale u nestanku saudijskog novinara Džamal Kašogija, preti da uzdrma jedno značajno američko vojno partnerstvo, ocenjuje ovih dana "Vašington post".

Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Izveštaji da je Kašogi, kritičar krunskog princa Mohameda bin Salmana, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, pokrenuli su talas kritika na račun pustinjske kraljevine i pitanja o odnosu Vašingtona prema Rijadu.

Iako je administracija predsednika Donalda Trampa reagovala oprezno, među kongresmenima su se čuli zahtevi da odgovor bude snažan, uključujući korake kao što su ograničavanje prodaje oružja ili mere koje bi pogodile druge aspekte vojnih veza dveju zemalja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading