MERKELOVA NA KLIMAVIM NOGAMA: Kakve promene donose izbori u Bavarskoj?

Autor: Tanjug

Svet

14.10.2018

09:39

Građani nemačke pokrajine Bavarske danas glasaju na izborima na kojima se očekuje da će do sada dominatna konzervativna Hrišćansko-socijalna unija (CSU) doživeti neuspeh, a čije su posledice nepredvidljive po vladu nemačke kancelarke Angele Merkel, ocenjuje AP.

Tanjug/AP
Angela Merkel

Američka agencija navodi da oko 9,5 miliona ljudi ima pravo da bira vlast u Minhenu, gde je CSU kao važan, ali često neugodan partner Merkelove, 51 godinu u proteklih 56 imala apsolutnu većinu.

Ankete sugerišu da će CSU ovog puta izgubiti tu većinu u najvećoj meri, možda čak toliko da će joj ovo biti najgori izborni rezultati od onih u 1950-im.


Agencija napominje da deluje da CSU, koja je zauzela tvrdokoran stav prema migracijama, gubi podršku i levičarski i desničarski nastrojenih glasača, dok partija Zelenih prikuplja glasove liberalnih glasača, a najveći konkurent CSU, tvrdokorna desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), računa na mesta u parlamentu.

Kako je Dojče vele napomenuo u subotu, ukoliko padne lokalna vlast demohrišćana i Zelenih, jesen će za kancelarku zbilja biti olujna.

Komentari (0)

Loading