FBI u panici od Rusije Etiketirali sedmoricu kao opake hakere: Ovo su najopasniji Putinovi jastrebovi

Autor:

Svet

12.10.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Federalni istražni biro (FBI), na čijem je čelu Kristofer Rej, objavio je identitet sedam ruskih hakera i raspisao poternicu za njima tvrdeći da su u pitanju najopasniji jastrebovi šefa Kremlja Vladimira Putina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Osim što su državljani Ruske Federacije etiketirani kao udarna pesnica "sajber armije" svoje zemlje, uz objavu njihovih ličnih podataka, fotografija, pa i mobilnih telefona, američki obaveštajci tvrde i da oni pripadaju ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU, koju Vašington ovih dana, kako stvari stoje, okrivljuje za sve goruće svetske probleme.

Kristofer Rej: Oni su verovali da će mirno moći da deluju po teritorijama drugih suverenih država i da za to ne snose posledice. E, pa prevarili su se

 

Međutim, kako FBI navodi, sedmorica Rusa su samo vrh ledenog brega od 300 ruskih špijuna, čije je otkrivanje nastalo kao domino-efekat i slučajna izdaja nedavno uhvaćene četvorice hakera u Holandiji. U pitanju su Oleg Sotnjikov, Jevgenij Šerebjakov, Aleksej Morenec i Aleksej Minin, za koje Zapad tvrdi da su u aprilu ove godine pokušali da izvedu sajber napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Hagu. 

Nakon što ih je holandska policija uhvatila u iznajmljenom automobilu ispred sedišta OPCW, u gepeku vozila je otkrivena hakerska oprema, te su oni deportovani iz Holandije. Iako nisu uhapšeni, jer su posedovali diplomatske pasoše, u njihovoj zaplenjenoj opremi pronađeni su podaci ostalih špijuna i mnogi drugi dragoceni podaci za službe SAD. Kremlj je, međutim, sve te optužbe nazvao neosnovanim i samo pozvao na konsultacije holandskog ambasadora u Moskvi. Ubrzo je usledila i protestna nota Holanđanima zbog proterivanja ruskih državljana, ali to nije zaustavilo zapadanjake, u prvom redu Britance i Amerikance, da nastave besomučnu antirusku kampanju.

Tako su se, osim četvorice Rusa deportovanih iz Haga, na poternici FBI našli i Dmitrij Badin, Artem Mališev i Ivan Jermakov.

- Oni su verovali da će mirno, koristeći diplomatski imunitet iz svoje zemlje, moći slobodno da deluju po teritorijama drugih suverenih država i da za to ne snose posledice. E, pa pogrešili su - poručio je prvi čovek FBI Rej, dok su njegovi saradnici obrazložili da se način rada ruskih hakera svodio na urušavanje interesa žrtava sajber napada, promenu javnog mišljenja o nekim pitanjima u određenim zemljama, kao i na usmeravanje pažnje ka Rusiji i u njenu korist.

Podsetimo, četvorica Rusa koji su privedeni u Holandiji navodno su nameravali da hakuju organizaciju OPCW jer je ona ispitivala uzorke nervnog agensa novičoka kojim su Skripaljevi otrovani u britanskom Solsberiju 4. marta. Za pokušaj njihovog ubistva London je optužio dvojicu Rusa, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, za koje se tvrdi da su takođe agenti GRU.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading