Predsednica Hrvatske imala povlašćen tretman: Bura u Zagrebu zbog Kolindinog doktorata

Autor: Republika

Svet

10.10.2018

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno je zvanično doktorirala, a njena odbrana doktorske teze na Fakultetu političkih nauka postala je top tema tamošnjih medija. Naime, mediji u hrvatskoj podigli su dosta prašine u vezi sa Kolindinom doktorskom disertacijom pošto je odlukom dekana Zorana Kurelića određeno da hrvatska predsednica tezu brani samo pred profesorima i studentima, ali ne i pred širim auditorijumom.

RepublikaFoto: Tanjug
Kolinda Grabar Kitarović

Kako navodi Jutarnji list, premda je poslednjim pravilnikom o doktorskim studijama Univerziteta u Zagrebu iz 2016. godine predviđeno da se "nacrt doktorskog rada brani javno pred pred poverenštvom za ocenu nacrta doktorskog rada i predlaganje mentora”, mnogi tamošnji profesori sa drugih fakulteta tvrde da je i široj javnosti moralo biti omogućeno da prisustvuje odbrani doktorske teze.

Nema ograničenja

Tako, primera radi, dekan Pravnog fakulteta Igor Gliha tvrdi da na tom fakultetu nema nikakvih ograničenja.

- Objavljujemo sve obrane nacrta i tema unapred na oglasnoj tabli, a može doći ko god želi, bilo sa fakulteta, bilo izvan njega. Na odbrane nacrta doktorskih teza i samih doktorata dolaze i prijatelji kao i članovi porodice koji ne pripadaju nikakvoj stručnoj javnosti. Jedini ograničavajući faktor može biti veličina dvorane - rekao je Gliha.

Vrlo je jasan bio i prodekan na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, sociolog Dragan Bagić. Odbrana nacrta doktorskih radova kao i samih doktorata je, kako je objasnio, javna.

- Ne postoji nikakvo pravilo koje bi ograničavalo bilo kome izvan fakulteta da prisustvuje odbrani nacrta doktorskog rada ili doktorata. I sam sam bio na odbranama nacrta na kojima su bili i prijatelji, supružnici ili drugi članovi porodice doktoranda koji nemaju nikakav naučni interes za temu rada - tvrdi Bagić.

Kao i ranije

Ništa S druge stane, dekan Fakulteta političkih nauka Zoran Kurelić za Jutarnji je izjavio kako javnost odbrane nacrta doktorata ne znači da u dvoranu u kojoj doktorand brani nacrt može ući ko god poželi.

- Odbranu nacrta doktorata Kolinde Grabar-Kitarović organizovali smo na dlaku isto kao i sve obrane pre njene - izjavio je Kurelić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading