POLITIČKI ZEMLJOTRES OD MINHENA DO BERLINA: 5 stvari koje treba da znate o izborima u Bavarskoj

Autor: blic.rs, Republika

Svet

08.10.2018

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori u Bavarskoj su uglavnom dosadni. Do sada su se svodili na pitanje kolika će većina Hrišćanske socijalne unije biti? Ali, ne ove godine, piše "Politiko". Po prvi put u modernoj istoriji, CSU će osvojiti manje od 40 odsto u nedelju, što može da prenese političko podrhtavanje od Minhena do Berlina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Horst Zehofer

Osnovana 1945. godine, CSU je vladala prosperitetnom južnom nemačkom pokrajinom sa apsolutnom većinom sve vreme nakon završetka rata. Ta snaga je načinila od CSU neophodnog, iako teškog, partnera za svoju sestru organizaciju, Hrišćanske demokrate, koja su aktivna u svim drugim pokrajinama, osim Bavarske.

CSU je osvojila skoro 48 odsto glasova na prošlim izborima 2013. godine, osiguravajući većinu, ali sudeći po anketi od prošle nedelje, pali su na 33 odsto podrške.

Pošto Bavarska stoji ekonomski više nego odlično, sa nezaposlenošću ispod 3 odsto, kombinacija frustriranosti zbog migrantske politike, kao i klinč između CSU i koalicije iz Berlina, navela je mnoge glasače da potraže alternativu.

U julu ove godine, CSU je zamalo srušio vladu insistirajući na novom režimu da se izbeglice udalje sa bavarske granice. To je dovelo do sukoba između CDU i Socijal-demokrata na drugim frontovima, uključujući insistiranje na putarini za strance i dizel skandal. Potpredsednik CSU Manfred Veber predvodi Evropsku narodnu partiju u Evropskom parlamentu, a prošlog meseca je obelodanio svoju kandidaturu za novog predsednika Evropske komisije.

Na ovih pet stvari treba obratiti pažnju prilikom izbora u Bavarskoj u nedelju prema "Politiku":

Talasanje

Ako su ankete tačne, biće problema. Vođstvo stranke je iscepkano prošlogodišnjim sukobom između rukovodećeg CSU Horsta Zehofera i bivšeg ministra finansija Markusa Zodera.

Pošto se CSU loše pokazala prošle godine na saveznim izborima, Zehofer se složio da mesto premijera Bavarske ustupi mlađem Zoderu. Zehofer, koji je sada ministar unutrašnjih poslova u kabinetu Merkelove, održao je sukob sa Zoderom. Čak i pre nedeljnih izbora, upiru prste jedan na drugog.

- Preko šest meseci nisam upleten u bavarsku politiku ili u kampanju - izjavio je Zehofer za "Zudojče cajtung".

Zeleno je novo crveno

Zelena partija je u petoj brzini u Bavarskoj, očekujući da će osvojiti 18 odsto glasova, što je duplo od rezultata na prošlim izborima. Kao što je slučaj i u drugim delovima Nemačke, za to mogu da zahvale Socijal-demokratama, koji se spuštaju naniže. Posle osvajanja 20 odsto na izborima 2013. godine, SPD su u anketama pali na 12 odsto. Zeleni beleže i glasove nekih nekadašnjih simpatizera CSU, koji su nezadovoljni retorikom o migracijama, kao i unutarstranačkim sukobima.

Zeleni su možda nova nemačka "narodna partija".

Šta je sa Alternativom?

Ova partija nema istoriju u Bavarskoj, jer nikada nije učestvovala na tamošnjim izborima. Dok na anketama beleži 11 odsto podrške, otvorene platforme joj predviđaju mnogo više glasova.

Ne može se poreći da AfD imaju uticaja u kampanji. Mnogi glasači CSU su prešli na Alternativu. Njihov slogan je čak: "Ispunjavamo obećanja koja CSU nije".

AfD će skoro izvesno ući u lokalno zakonodavno telo po prvi put, što znači da će biti prisutni u 15 od 16 nemačkih lokalnih parlamenata.

Šta je glasačima važno?

Pored rezultata, treba analizirati šta je glasačima bilo važno tokom kampanje. Dok pitanje migranata svakako dominira u političkom i medijskom diskursu, Bavarci, kao i ostali Nemci, zabrinuti su za druge važne problematike, od dostupnosti stambenih jedinica do eskalacije renti na dečiju negu.

Ko će dobiti prvo pivo sa Oktoberfesta?

Ta privilegija je rezervisana za premijera Bavarske. Hoće li to biti Zoder? I ko će dobiti drugi gutljaj? Drugim rečima, CSU će najverovatnije izgubiti apsolutnu većinu, ali je pitanje mogućih koalicija nakon izbora u nedelju. Izgleda da sada nijedna partija neće imati tu većinu, koju je nekada posedovala CSU. Da li će se CSU udružiti sa Zelenima, ostaje još da se vidi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading