Proruska stranka pobedila na izborima u LETONIJI!

Autor: Tanjug

Svet

07.10.2018

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na parlamentarnim izborima u Letoniji pobedila je opoziciona, proruska levičarska stranka Harmonija sa 19,8 odsto glasova, dok je prozapadna liberalna Partija za razvoj osvojila podršku 12 odsto birača.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Građani Letonije izabrali Letoniju

Očekuje se da će se Harmonija, koja uživa podršku velike ruske manjine u toj baltičkoj zemlji, suočiti s poteškoćama u formiranju vladajuće koalicije, nakon glasanja u kojem su nove populističke partije doživele uspon, a vladajuće stranke - pad, prenosi AP.

Dve populističke stranke - KPV LV i Nova konzervativna stranka - ukupno su osvojile 27,9 odsto glasova, navodi Bi-Bi-Si, uz napomenu da su ove stranke ranije formirale paktove kako bi Harmoniju izostavile iz vlade.

Vladajuća centristička koalicija premijera Marisa Kučinskog, koju čine Unija zelenih i farmera, Nacionalna alijansa i Partija jedinstva, osvojila je svega oko 27 odsto glasova.

Podrška im je opala zbog nezadovoljstva javnosti rezultatima borbe protiv korupcije i pranja novca, navodi britanski medijski servis.

Analitičari kažu da bi Harmonija sada mogla da oformi vladu, ako udruži snage s populističkim partijama, a koalicioni pregovori bi mogli da traju nedeljama.

Ova proruska stranka će imati 24 mesta u 100-članom parlamentu, dok će Nova konzervativna partija imati 16, a KPC LV - 15.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

"Bez Harmonije nije moguća nijedna koaliciona kombinacija koja bi bila sposobna i stabilna", rekao je agenciji Leta predsednik Harmonije Nils Ušakovs, inače gradonačelnik Rige.

Harmonija je saopštila da želi da Letonija ostane u EU i NATO, ali i da ima bliže ekonomske veze s Rusijom.

Ova stranka je vrlo popularna u rusofonoj manjini i osvajala je ranije veliki broj glasova, ali nije uspevala da uđe u vladu jer su sve druge stranke odbijale da sa njom sarađuju, zamerajući joj suviše prijateljski stav prema Rusiji.

Proruska manjina čini oko 25 odsto od oko dva miliona stanovnika u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Na izborima je učestvovalo 16 stranaka, čijih se 1.400 kandidata borilo za 100 mesta u parlamentu.

Predizborna kampanja uglavnom se fokusirala na društvena politička pitanja kao što su zdravlje i istopolni brakovi, kao i ekonomska pitanja i borba protiv korupcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading